Липса на счетоводна експертиза отложи делото срещу кмета на община Септември Марин Рачев за укриване на данъци. Причината експертизата да не е изготвена в срок е, че вещите лица не са успели да вземат необходимите им материали от спецпрокуратурата, стана ясно от днешното заседание по делото в Окръжния съд в Пазарджик.

Според експертите периодът, който те трябва да проверят е 10-годишен, което означава голям обем от данни и информация.

С гаранция за 50 000 лева е главният счетоводител на община Септември

С гаранция за 50 000 лева е главният счетоводител на община Септември

Спецсъдът определи 20 000 лева гаранция на зам.-кмет на община Септември

Каквото и да е, то ще се коментира в съдебната зала. Така обвиняемият кмет на община Септември Марин Рачев отговори на журналистическо запитване, че е имал упрек към прокурора, че измества обвинението.

Припомняме, на 1 февруари полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

В операцията участва и Бюрото за защита на свидетили към главния прокурор Сотир Цацаров. Акцията бе заради повдигнато обвинение за данъчно престъпление срещу кмета на общината Марин Рачев за нарушения на закона за обществени поръчки. С тях са нанесени щети на община Септември за 13 милиона лева. Малко по-късно в четвъртък кметът Рачев бе отведен на разпит и качен на автомобил.

След днешното заседание по делото Рачев заяви, че не е коректно пред журналисти да обсъжда делото по същество. "Винаги съм твърдял, че нямам притеснение към това дело и се надявам истината около тези спекулации, които се появиха в медийното пространство да започнат да се изясняват. Едно по едно нещата започват да се изчистват", обясни Рачев.

Прокурорска оставка заради документите в шкафчето на кмета на Септември

Прокурорска оставка заради документите в шкафчето на кмета на Септември

Районният прокурор на Пазарджик е подал оставка

Марин Рачев даде пример с находище на минерална вода в общината, което вече е установено. "Чакаме срока за обжалвания и започваме предпроектни проучвания, проекти за този природен ресурс, който искаме да се ползва от цялото население на общината, не от 3-ма четирима души, както е било до сега", каза той.

Новата дата на делото е за 10 септември т.г.