Фондация "Пловдив 2019" излезе с официално становище на своята фейсбук страница по повод искане на Слави Трифонов да види фактурите за кулата, издигната за спектакъла за откриването на Европейска столица на културата.

В тази връзка от Фондацията посочват, че изпълнител на откриващото събитие на "Пловдив 2019" е германската компания за изпълнителски изкуства phase7, която е спечелила публичен конкурс за артистична концепция за събитието.

Те изтъкват, че сцената под формата на кула е специално конструирана за спектакъла.

Слави Трифонов иска да види фактурите за кулата в Пловдив

Слави Трифонов иска да види фактурите за кулата в Пловдив

Разпознава сцената, за която платил 681 хил. лв., а общината дала 2 милиона

Такова съоръжение никога до момента не е било правено в България, както и подобен по мащабите си спектакъл, категорични са от Фондация "Пловдив 2019".

В становището се посочва, че изпълнител на конструкцията на сцената е швейцарската компания Nussli Group, която строи конструкции и скелета по цял свят, като екип на компанията е пристигнал специално с предварително проектираната конструкция и е извършил монтажа и демонтажа й на място.

30-метрова кула се издигна в центъра на Пловдив

30-метрова кула се издигна в центъра на Пловдив

По повод откриващото събитие на Европейска столица на културата

От Фондацията подчертават, че съоръжението не е наемно. Неговото оборудване е съобразено с концепцията на спектакъла, разработена от артистичния директор на phase7 Свен Сьорен Байер.

Техническото обезпечаване на спектакъла е дело на българската компания "Жокер медия", която е подизпълнител на phase7 и за подиумите към сцената, посочват от организацията.

АБВ пита колко и как харчи Пловдив за европейска столица на културата

АБВ пита колко и как харчи Пловдив за европейска столица на културата

Румен Петков смята за "безумно" церемонията по откриването да е на площада

Те подчертават, че цената на сцената с прилежащите й подиуми e 219 053 лева без ДДС и напомнят, че това е посочено и на сайта им.

В своето становище от Фондация "Пловдив 2019" заявяват, че цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване и екип, е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС.

Пловдив e европейска столица на културата
Обновена

Пловдив e европейска столица на културата

Спектакъл от традиция, кукери и модерност