Среща между представители на местната власт в областта и ръководството на Електроразпределение Север заради прекъсвания на електрозахранването и качеството на доставяната електроенергия се проведе в Търговище, съобщават от "Енерго про".

От компанията обясняват, че нормалната схема на електрозахранване на територията на област Търговище е нарушена вследствие на дейности, извършвани по електропреносната мрежа, оперирана от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според "Енерго про" това налага алтернативно захранване на електропроводите по аварийни схеми, които обаче са предназначени за използване само по спешност, тъй като натоварват електроенергийната система.

"Извънредното натоварване на електропроводите през последните месеци увеличи значително неплановите изключвания в десетки населени места в областта и доведе до ръст на клиентските жалби. Това затруднява и работата на екипите на ЕРП Север по локализиране на евентуални повреди по съоръженията поради удълженото трасе на електропроводите вследствие на приложените аварийни схеми. С проблема е запозната и Комисията за енергийно и водно регулиране, която очаква конкретни решения по казуса от ЕСО", посочват още от "Енерго про".

"Енерго про" иска да се спре незаконно отделяне от мрежата й

"Енерго про" иска да се спре незаконно отделяне от мрежата й

Курортен комплекс "Албена" АД сключила договор с ЕСО

От електроразпределителното дружество заявяват също, че по време на плановите ремонти на подстанциите на ЕСО се променя начинът на заземяване на звездния център на електроразпределителната мрежа средно напрежение, като това се осъществява с активно съпротивление, без промяната да е съгласувана с ЕРП Север.

От "Енерго про" изтъкват, че промяната на начина на заземяване на звездния център води до значително увеличаване на краткотрайните автоматични повторни включвания и влошаване на качеството на доставяната електроенергия. ЕСО били сигнализирани многократно за проблема, но не предприети никакви действия. "Ръководството на ЕРП Север потърси съдействие от КЕВР, за да бъде намерено компромисно решение, което да балансира експлоатацията и модернизацията на електропреносната мрежа със спецификите на работа на електроразпределителната мрежа и безпроблемното снабдяване на присъединените към нея клиенти", коментира Атанас Колев, председател на УС на ЕРП Север.

От "Енерго про" твърдят, че проблемите вследствие на ремонти на съоръжения на ЕСО са от миналата година и затрудняват работата на електроразпределителното дружество в цяла Североизточна България.

"От началото на 2022 г. има над 600 панирани мероприятия за подсигуряване на участъци във връзка със заявки на ЕСО. В по-голямата си част тези заявки са за изключвания на подстанции или изводи, което води до планови смущения на електроснабдяването", подчертават от електроразпределителното дружество.