От Спешното отделение във Видин алармират, че не ги тестват за коронавирус, съобщава БНР.

Те посочват, че е бил отказан бърз тест на медик от болница "Света Петка", който е бил в контакт със заразен пациент. Марияна Върбовска от лечебното заведение твърди, че в Спешното отделение се работи без предпазни средства. По нейни думи ръководството на болницата е решило да не се изпращат проби, защото "няма оплаквания".

Директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински обясни, че е запознат със случая. Той обаче недоумява защо, след като в Спешното са знаели какъв е случаят, не са си сложили лични предпазни средства. Той подчерта, че нарежданията на Националния оперативен щаб са пробата да се прави само на лица със симптоматика, а на контактните на тези лица не се изследват проби в Националната референтна лаборатория. Те само трябва да останат под карантина и наблюдение на личния лекар. Проби се пускат само ако се появят симптоми като кашлица, затруднено дишане, висока телесна температура.

"Колегите много добре са знаели, че пристига човек със съмнение за коронавирус. Защо не са си сложили поне маска и ръкавици? В Спешното разполагат със защитни средства. Това е голяма безотговорност. А след това искат тест", възмутен е д-р Владински.

Той обясни, че дори и сега да се направи тест, той ще е отрицателен.

"Проф. Кантарджиев многократно обясни, че първите няколко дена след контакт с коронавирус тестовете винаги са отрицателни. Проби се вземат, след като се появят симптоми. Такива са указанията. Взети са проби на контактните на този пациент, но от Националната лаборатория са отказали да ги изследват", поясни той.