С повече от метър се е повишило нивото на река Дунав през последните два дни в началото на българския участък.

516 см. са отчетени тази сутрин при Видин. За последните 48 часа там е регистрирано повишение с 106 см., а при Ново село с 112 см.

Няма проблеми по предпазните диги, язовирните стени и хидротехническите съоръжения, информира БНР. Силите на гражданската защита в областта Еврос обаче са в повишена готовност, заради опасно покачване на нивото на река Марица.

Нивото на реката се повишава непрекъснато, като на места достига 5 м. От гражданска защита предупредиха жителите на района, животновъдите и ловците да не доближават до реката и да отдалечат на километри селскостопанската техника и животните.

Оценява се, че високото ниво на реката е резултат от неспиращите вече три дена валежи и от натиска на водната маса, идваща от язовир Ивайловград.

Гръцките медии информираха, че българската страна е реагирала незабавно и засега няма опасност от наводнение на населени места. Въпреки това в повишена готовност са гражданска защита и армията в областта Еврос.

Областните управители  на пограничните райони на България, Гърция и Турция си сътрудничат за общи мерки по овладяване на ситуацията.