До 500 хиляди лева отделя Столична община за изработването на споделена "Визия за София". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като бе представен екипът с ръководител арх. Любо Георгиев.

Целта на екипа е да предизвика информиран дебат за развитието на града, на базата на който да бъде изработена "Визия за София". Дългосрочната визия ще послужи за промяна на заданието на Общия устройствен план. Фандъкова обясни, че промяната в Общия устройствен план на София е дълъг процес.

"Има решение на Столичния общински съвет в това отношение, за да се случи качествено трябва да има една ясна дългосрочна визия, която да залегне, за да не се работи на парче. Тази визия не може да бъде изработена в един кабинет от група хора, след това да бъде приета и едва тогава да бъде представена на обществото. Затова подходът е изключително модерен, демократичен", коментира Фандъкова.

По думите й основната задача пред екипът на "Визия за София" е не е да направят визията, а да направят така, че тя да бъде споделена от повечето граждани, от експертите, неправителствените организации.

"През месец септември следващата година трябва да имаме готов документ, който да влезе в Столичен общински съвет. Паралелно с това трябва да се подготви и заданието за промяна в Общия устройствен план. Тази промяна ние започнахме реално още преди година, със задачата към главния архитект да предложи промени в законодателството специално в Закона за застрояване на Столична община във връзка с много конфликтни въпроси, които възникват в обществото на база съществуващо законодателство и Общ устройствен план", коментира още столичният кмет.

Така промените засягат най-вече допълнителната защита на зелените площи и ограничения при строителството на високи сгради. Относно въвеждането на мораториум за строителство в Столична община до приемането на промените в Закона за застрояването на Столична община, Фандъкова заяви, че вече има такъв опит в "Младост". По думите й при налагане на пълен мораториум - това значи спиране на всякакво строителство в града.

Фандъкова: От гражданите зависи разширяването на сините и зелени зони в София

Фандъкова: От гражданите зависи разширяването на сините и зелени зони в София

Кметът на София представи екипа, който ще разработи дългосрочната Визия за София

Фандъкова заяви, че вече е проведена среща с народни представители от ГЕРБ, които са се ангажирали законовите промени да станат факт през октомври. "Затова моята задача е максимално бързото приемане на тези промени. Октомври месец ние да имаме тези промени", коментира тя в тази връзка. Столичният кмет очерта три акцента в дългосрочната визия за развитие на града - зелените устойчиви политики, иновативните решения и запазването на културно-историческото наследство. Екипът на "Визия за София" ще организира целия процес.

"Средствата, заложени за "Визия за София" според решението на СОС са до 500 хиляди лева", коментира Фандъкова. Главният архитект на София - Здравко Здравков коментира, че развитието на града е в дисперсия и разширяването му в покрайнините противоречи на концепцията за развитие на зелен град.

Арх. Георгиев, ръководител на екип "Визия за София" обясни, че предстои обявяването на обществени поръчки за избор на експерти в следните тематични области: хора, идентичност и култура, транспорт, градска среда, околна среда, икономика. Целта на експертите е в рамките на три месеца да съберат наличните данни, след което да започне информираният диалог.

"По този начин започваме с тях да дискутираме различните теми, сформираме работни групи, които се случват в диалогична среда", обясни арх. Георгиев.

След въпросните дебати по тематични области предстои привеждането на приоритетите на визията към съществуващите стратегически документи като се следи за пълната координация между тях.