Откриха 10 бойни пистолета в раница на шофьор на тир на ГКПП "Лесово", съобщиха от Агенция "Митници".

Раницата с контрабандните огнестрелни оръжия е била укрита в хладилник с хранителни продукти, разположен под леглото в шофьорската кабина.

Проверката е извършена на 24 август, когато на МП Лесово пристига на трасе за входящи товарни автомобили в страната тир с турска регистрация. Водачът на превозното средство, който е турски гражданин, е представил редовни документи, че превозва транзитно стоки от Турция за Германия и е обявил, че няма друго за деклариране.

Но в хода на контролните действия включително със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите откриват черна раница в хладилника на водача в шофьорската кабина, укрита зад хранителни продукти. Установено е, че раницата съдържа полиетиленови пликове с 10 огнестрелни оръжия - пистолети с празни пълнители във всеки пистолет.

Контрабандните огнестрелни оръжия са иззети. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура - Ямбол.

Окръжна прокуратура-Ямбол e внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на турския гражданин Х.Я. Той е обвинен за това, че е пренесъл контрабандно през границата на страната 10 бойни пистолета. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. "г" от НК.