Кметът на село Калояновец Добри Добрев откри голямо количество незаконно загробени патици в землището на селото, намиращо се в община Стара Загора, съобщи БНР.

Случаят вече се разследва от полицията и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Предстои районът да бъде обезопасен и дезинфекциран.

Очакват прокуратурата да се самосезира на действията на БАБХ

Очакват прокуратурата да се самосезира на действията на БАБХ

Д-р Пламен Пасков и Владимир Павлов

Към момента се предполага, че мъртвите птици е трябвало да бъдат изгорени в разположения в селото подвижен инсинератор. Вместо това обаче животните са закопани в земята.

Добрев разказва пред общественото радио, че денонощно е проследявал и заснемал пътуващите към въпросното място камиони на екарисажа. В камионите имало черни чували.

"Установихме за какво става въпрос, имам и достатъчно други. Снимков материал и свидетели имам от селото, които могат да разкажат, че това са го извършили господата от екарисажа", уверен е кметът.

Днес на мястото пристигна директорът на Областната агенция по безопасност на храните Дамян Миков. Пред него багер изрови първите мъртви животни.

"Видно е. То е очевидно, няма какво да се коментира по въпроса. От тук нататък трябва да се направи разследване, за да се види, че всички съмнения са насочени към едно място. От тук насетне ние ще предприемем мерки да спасим района, за да няма възможност за безпокойство от зарази или нещо от сорта", поясни Миков.

От днес изплащат обезщетения заради чумата в Шарково

От днес изплащат обезщетения заради чумата в Шарково

Порожанов иска втори проби не само в едно стадо, а от абсолютно всички

Междувременно през целия ден дворът на инсинератора е бил заключен с катинар. Управителят Димитър Димитров пък не отговарял на мобилния си телефон.