Днес с тържествен водосвет започна официалната церемония за откриване на обект "Компостираща инсталация" в град Ямбол. Модерната система е изградена по проект "Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци на Община Ямбол".,Финансирането идва по Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г.". Проектът бе одобрен още през 2019 година, а договорът е сключен на 3 юли същата година.

Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.

На откриването присъстваха областният управител на област Ямбол Васил Александров, председателят на Общински съвет - Ямбол Антон Шиков, общински съветници, заместник-кметът на Ямбол Михаил Керемидчиев, заместник-кметът на община Тунджа Светозар Грозев, Аглика Георгиева от Дружество по Закона за задълженията и договорите "Зелено строителство - Ямбол" - гр. София, изпълнител на инженеринга и авторски надзор по проекта, Стоян Пенев от "Аква Конструкшън" ЕООД, изпълнител на строителните дейности.

Обектът беше открит от кмета на община Ямбол Валентин Ревански. Заедно с Аглика Георгиева прерязаха тържествено лентата. Той изказа искрена благодарност към всички, които със своята компетентност, труд и енергия са направили реализирането на този проект възможно.

Аглика Георгиева, представляваща изпълнителя на инженеринга и авторския надзор по проекта, сподели пред гостите на събитието: "Този проект беше едно огромно предизвикателство за нас заради необходимостта да съчетаем и интерпертираме максимално нови технологии и добри практики, които в процеса на експлоатацията да дадат възможност на Община Ямбол да покрие заложените високи цели при биоразградимите отпадъци."

Официалната церемония беше предшествана от заключителна пресконференция по проекта, която се проведе в конферентната зала на хотел "Диана палас". Медии и граждани бяха запознати с основните проектни цели, финансиране и постигнатите резултати.

Компостиращата инсталация е изградена в местността Гол баир. Съоръженията и довеждащата инфраструктура са изградени на терен с обща площ от 8 000 квадратни метра и с предвиден капацитет 2400 тона годишно. По проекта са закупени контейнери и сметоизвозваща техника.

Пловдив със своя компостираща инсталация за зелени и биоразградими

Пловдив със своя компостираща инсталация за зелени и биоразградими

Обща стойност на проекта е 9 млн. лева