В Пловдив бе открит първият в страната Приют за бездомници. Той се намира на ул. „Радко Димитриев" № 33, в кв. Източен, съобщава Радио Пловдив.

В приюта ще се настаняват бедстващи хора, бездомници, жертви на насилие и дори изгонени от домовете си хора. Социалното заведение е с капацитет десет души, които ще се настаняват в двойни стаи с елементарни удобства - легла, самостоятелен санитарен възел, парно отопление и безплатна храна.

Срокът на пребиваване на приетите е до три месеца, обясни заместник-кметът по социалните дейности Георги Титюков.
През това време с тях се занимават експерти от Агенцията за социално подпомагане, които консултират бедстващите, включително осигурявайки им професионална квалификация и устройване на работа и постоянно местожителство, добави началникът на пловдивския клон на агенцията Надя Танева.

Тъй като приютът е първият по рода си в страната, очаква се голям наплив на нуждаещи се, особено през зимата, но с предимство ще се настаняват бедстващите хора от Пловдив и региона, подчерта Надя Танева.
Тя уточни, че те все пак трябва да отговарят на няколко условия - да нямат собственост, доходи от заплата, пенсия или наеми или проверката на социалните служби да е доказала, че те са наистина изгонени от близките си, когато има такива случаи.

Минути след официалното откриване, за настаняване в приюта бе одобрен първият му заселник - безработен пловдивчанин на средна възраст, изгонен от семейството си, след като е приписал цялата си собственост на своите роднини. Шефката на социалната агенция Надя Танева увери, че той ще бъде приютен в дома утре сутринта.