Вторично огнище на Нюкясълска болест (Псевдочума) по птиците е установено в хасковското село Балкан. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В селото са извършени клинични прегледи, при които е установена смъртта на 14 кокошки в стадо от 54 птици. Псевдочумата е потвърдена при лабораторни изследвания.

От Агенцията по храните успокояват, че болестта не е опасна за хората. Тя обаче може да нанесе големи икономически щети на птицевъдството. Заради наличието на болестта всички птици в стопанството ще бъдат умъртвени по хуманен начин.

За да не се разпространи болестта и за да бъде ликвидирана, Агенцията по храните незабавно е предприела мерки съгласно европейското законодателство.

Предстои да бъде извършена ваксинация в 3-километровата зона около огнището. В нея попадат селата Царева поляна, Маслиново и Горно Войводино, област Хасково и селата Зимовина и Крив, област Кърджали.

Постоянни клинични прегледи ще се извършват в рамките на 21 дни. Те ще се правят в 10-километрова зона около огнището. В тази зона попадат и селата Жълти бряг, Кралево, Гледка, Стамболово, Кладенец Поповец, Горно Големанци, Долно Големанци, Мандра, Орлово и село Войводово, област Хасково, както и селата Татково, Бащино, Добриново, Черньовци, Мост и село Черешица област Кърджали.

От БАБХ поясняват, че търговията е забранена - както на птици, така и на птичи продукти. Забранено е и придвижването на живи птици. Забранени са пазарите на живи птици, както и да се провеждат изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.