Очаква се откриването на новия ГКПП Златоград-Термес да стане до края на годината. Това каза пред журналисти заместник-външният министър Марин Райков, цитиран от БНР.

Райков обсъди въпроса за ускореното изграждане на новите ГКПП-та между България и Гърция на среща с гръцкия си колега Димитрис Друцас.

Заместник-министър Райков е в делегацията на президента Георги Първанов за държавното му посещение в Гърция. Темата за ускореното разкриване на ГКПП-та беше сред основните акценти във вчерашните разговори на държавния глава в Атина.

Марин Райков и Димитрис Друцас са обсъдили също състоянието на реформите в страните от Западните Балкани и гръцката инициатива за поставяне на целеви срок за присъединяване на тези страни към ЕС.

Инициативата ще бъде обсъдена в европейски контекст. На срещата е бил коментиран и въпроса с Македония.

Марин Райков посочи, че България подкрепя европейската перспектива на Македония, но има определени условности, които са част от преговорния процес и от процеса на присъединяване.

Той посочи, че за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС е необходимо да бъдат създадени определени предпоставки и да се поддържат добросъседските отношения.