Във Варна изграждат първото в България защитено жилище за жертви на трафик на хора.

Това съобщи днес директорът на Дирекция "Превенция" към Община Варна Светлана Колева, цитирана от БНР.

Тя обясни, че както местонахождението на жилището, така и самоличността на служителите там ще останат неизвестни за обществото.

Сградата ще бъде снабдена със СОТ и ще има денонощно присъствие на охрана. Капацитетът на защитеното жилище ще е 6 души.

Престоят на жертвите ще бъде индивидуален, в зависимост от естеството на всеки различен случай.

Очаква се защитеното жилище да започне да функционира през февруари - март 2009 г.

Предвижда се изграждане и на Център за жертви на трафика на хора. Той ще се занимава както с информационна дейност, така и с превенция.

Между 700 хил. и 2 млн. души по света годишно стават жертва на трафик. Тези данни на ООН съобщи Антоанета Василева, секретар на комисията за борба с трафика на хора към Министерски съвет.

От началото на годината в България 155 души са станали жертва на трафик и са се спасили.

Те са под постоянна полицейска охрана, с тях работят психолози, осигуряват се грижи и средства, както от държавата, така и от неправителствения сектор.

Рисковите региони с най-чести отвличания у нас са Варна, Бургас, Пазарджик, Сливен и Сандански.

През България преминават отвлечени момичета от Молдова, Русия и Украйна за Турция.

Предвидените наказания в българското законодателство са до 15 години лишаване от свобода и глоба до 20 хил. лева.

Най-честите причини за попадането в мрежата на трафикантите са неграмотност, бедност, психически и сексуален тормоз, а най-често това се случва чрез агенции за работа в чужбина, организирани пътувания зад граница, срещу в интернет-сайтове за запознанства, квалификационни курсове извън страната.

Над 90 българчета жертви на трафик са били спасени от началото на годината с усилията на много български институции, това съобщи Емилия Масларова на дискусия в парламента посветена на трафика на хора.

Заместник-председателят на Народното Събрание Надежда Михайлова цитира данни от 2007 година, според които 80% от жертвите на трафик на хора са жени, като половината са непълнолетни.

Другите 20% жертви на трафика са деца, като през 2007 у нас са бил изправени пред съда 78 души за трафик на хора.