Всички влакове от и към Централна гара София се движат със закъснения поради снегонавяване и обледяване на стрелки. Това съобщават от Националния щаб. От пресцентъра на МВР разпространиха актуалната информация към 10.00 часа.

Заради високи преспи е преустановено движението в участък Хитрино - Висока поляна - Самуил. Тръгва снегорин.

Тази нощ е бил затворен участък Самуил-Силистра, но вече е почистен.

Поради блокиран влак без пътници е преустановено движението в междугарието по линията в Добрич - Кардам.

Останалата жп мрежа в страната е проходима при зимни условия.

Всички влакове се движат със закъснение, като движението се осъществява при тежки зимни услови. Нощният влак Варна-Горна Оряховица-София се движи със закъснение 208 минути, Варна-Карлово-София със закъснение 220 минути заради късно тръгване от начална гара и изчакване на връзка с друг влак за прекачване на пътници.

Нощният влак София-Горна Оряховица-Варна е със закъснение 154 минути. Той е тръгнал със закъснение 145 минути. Влакът София-Карлово-Варна е със закъснение 223 минути. Тръгнал със закъснение 185 минути. Закъснението и на двата е поради замръзнали нагреватели на стрелките в Централна гара София.

От 19.00 часа снощи до 07.00 ч. днес са отменени 26 влака в участъците: Карлово - Бургас; Ямбол - Бургас; Варна - Бургас; Самуил - Силистра; Добрич - Кардам. Пътниците са прекачени на нощните влакове.

Очаква се отпътуването на 3 влака от Централна гара София със 100 минути закъснение заради замръзнали нагреватели на стрелките (София-Бургас; София-Варна; София-Карлово-Бургас).

70% от товарните превози на БДЖ "Товарни превози" са отменени. Пътуват само влаковете за доставки към енергийната система (с въглища и гориво); Международният товарен поток се осъществява нормално.

В 6 области остава забраната за движение на автомобили

В 6 области остава забраната за движение на автомобили

Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич, Шумен

Информация за закъсняващите влакове разпространиха и от БДЖ. От превозвача подчертават, че тежките метеорологични условия в страната водят до закъснения в заминаването от начална гара на повечето влакове. Това пък води до изчакването на влаковите композиции на съответните гари по трасето.

Към 11.00 часа нощният бърз влак, пътуващ по маршрута София - Карлово - Варна, се движи с 235 минути закъснение. Нощният бърз влак, пътуващ по маршрута София - Горна Оряховица - Варна, е пристигнал със 151 минути закъснение на крайна гара.

Със закъснение от 243 минути се движи бързият влак, пътуващ по маршрута Варна - Карлово - София.

Нощният влак по маршрута Варна - Горна Оряховица - София е пристигнал на Централна гара София с 250 минути закъснение.

Аварирал е пътническият влак по маршрута София - Кюстендил. Създадена е организация и пътниците са извозени с бързия влак от София за Благоевград, който се движи със 130 минути закъснение.

Отменени са пътническите влакове от Кюстендил до Гюешево и обратно, както и един пътнически влак между Кюстендил и Перник.

От БДЖ съветват пътниците да търсят най-точна информация от гишетата "Информация", билетните каси в съответните железопътни гари, както и на националния информационен телефон 0700 10 200.

Тирове решили да правят безредици и да пречат на снегорините
Обновена

Тирове решили да правят безредици и да пречат на снегорините

Обстановката в редица области остава сложна

Пристанищата във Варна са затворени за плаване и маневриране на кораби поради лоши метеорологични условия. В Бургас всички пристанища са отворени за маневриране.

Река Дунав е проходима. Няма вятър. Има намалена видимост до 800 метра, но няма закъсали кораби и реката е плавателна.

Летище Пловдив е отворено. Духа силен вятър със скорост 15 м/с. Полосата е чиста, но пистите са заледени. Първият полет е в 17:30 часа.

Летище София работи нормално при зимни условия. Полетите имат известни закъснения (около 1 час за излитащи самолети) заради антиобледенителните процедури, които се извършват стандартно при ниски температури; Летище Варна е затворено заради силен вятър и снеговалеж. Летище Бургас работи нормално в зимни условия.

Комуникационна инфраструктура работи нормално и няма настъпили събития в резултат на обилния снеговалеж, уверяват от щаба. Възможни забавяния при доставката на пратки на "Български пощи". Възможно е нарушение на работното време на някои пощенски станции. Това се отнася както за писма, така и за пощенски записи.

Движението в Северозиточна България е ограничено, 9 от проходите са затворени, в цялата страна вали

Движението в Северозиточна България е ограничено, 9 от проходите са затворени, в цялата страна вали

Температурите са в интервала от -20 до -4 С°

За периода от 16.00 часа вчера до 6.00 часа тази сутрин екипите на ГДПБЗН-МВР са реагирали на 54 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Изтеглени са 10 автомобила, изведени са над 85 души от блокирани в преспите автомобили и влакове. Към момента няма бедстващи хора.

Обявено е бедствено положение на територията на общините Аксаково и Суворово в област Варна и на територията на община Лозница, област Разград.

Сняг вали на места в Централна Северна България, в крайните югоизточни райони и в Софийско. Между 25 и 40 см е дебелината на снежната покривка в Западна и Северна България. Най-голяма е в района на Враца, където достига 55 см. В Южна България снегът е между 5 и 18 см.

Температурите в Северна България са около минус 14° - минус 9°, по високите полета на Западна - минус 16° - минус 12°, в Горнотракийската низина - минус 10 - минус 6°. Вятърът в по-голямата част от страната е умерен, на места силен, в Източна България северен, в Северозападна и в Горнотракийската низина - северозападен, с пориви до около 20-24 м/сек.; в Сливен поривите са до 40 м/сек. Днес ще е предимно облачно и студено.

Военни помагат за пускането на тока на бедстващи в Русенско

Военни помагат за пускането на тока на бедстващи в Русенско

Проправят път на техниците

През деня ще има превалявания от сняг главно в източните райони и в Предбалкана. Максималните температури ще са между минус 13 и минус 8 градуса. Над планините ще е облачно, с валежи от сняг, в Стара планина - значителни. Ще духа умерен, в масивите от Източна България силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 16, на 2000 метра - минус 19 градуса.

Облачно и с временни прекъсвания ще превалява сняг и по Черноморието. Ще е студено с максимални температури между минус 10° и минус 8°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода е 4-5°.

Днес НИМХ-БАН е обявил първа степен (жълт код) за опасност от ниски температури за цялата страна - минимални минус 16 - минус 11, максимални минус 13 - минус 8. За областите Видин, Монтана, Враца, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали има жълт код и за силен вятър.

Жълт код за студ в цяла България, на много места и за вятър

Жълт код за студ в цяла България, на много места и за вятър

Температурите стигат минус 16, усещат се с 10 градуса по-ниски

Ограничено е движение по път II-81 Монтана-Лом поради снегонавявания.

Заради катастрофа е ограничено движение по АМ "Марица" в района между Любимец и Харманли в посока Харманли.

Ограничено е движение на МПС над 12 през ГКПП "Калотина". Всички водачи изчакват на място, информират от АПИ.

Отпадат всички ограничения по път II-62 Дупница-Самоков. Заради обилен снеговалеж е ограничено е движението по път III-504 Ресен-Ст. Стамболово в област Велико Търново. Въведен е обходен маршрут: Ресен-Самоводене-П.Каравелово-Ст.Стамболово. Поради снегонавяване временно се ограничава движението по път III-121 между с. Шишенци и разклона за с. Бориловец в област Видин.

Снегът прати над 100 души в „Пирогов”

Снегът прати над 100 души в „Пирогов”

Няма сериозно пострадали

БГНЕС съобщи, че автобус с 20 пътници е закъсал на пътя Асеновград - Садово. Преспи задържат на пътя автомобили на пътищата Асеновград - Първомай и Асеновград - Садово.

Възстановено се движението по път I-6 Айтос-Бургас само за МПС до 12 тона. Заради снегопочистване се ограничава движението по път III-813 Габер-Драгоман.