Продължава да е сложна ситуацията в редица области в страната. Това стана ясно на брифинг на Агенция "Пътна инфраструктура" относно актуалната ситуация. Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова посочи, че продължава да бъде сложна ситуацията в Добрич, Силистра, Шумен, Разград и Варна, поради много ниските температури и духащите ветрове.

"Планираме поетапно в следващите 2 до 6 часа да бъдат отворени за движение главните пътни направления", заяви Павлова.

По думите й, вече е отворено направлението от автомагистрала "Хемус" при Ябланица. Пуснати са и двата пътя към Русе - през Ловеч и Велико Търново, включително за тежкотоварните превозни средства.

Вчера около 200 ТИР-а трябвало да изчакват на "Хемус" при Ябланица. Няколко от тях обаче решили да правят безредици и пречели на снегорините. Павлова изтъкна, че това е крайно неподходящо поведение. Органите на МВР овладели ситуацията.

Екипите работят за това до няколко часа да се направи връзката между Търново и Варна. Ще направят всичко възможно до следобед да пуснат и това направление. Екипите на Агенция "Пътна инфраструктура" работят за това и до 2 часа да бъде отворен пътят Русе - Разград.

В Разград и Търговище ситуацията остава доста тежка, подчерта регионалният министър в оставка. Тя обясни, че има родилка, която трябва да бъде закарана от Исперих до Разград и екипите работят усилено, за да може това да се случи.

От сутринта е пуснато и направлението Бургас - Слънчев бряг. Въпреки това, има нулева видимост по направлението Бургас-Карнобат, поясни Павлова и допълни, че там е най-рисково и не могат да си позволят да отворят пътя.

От проходите за движение вече са отворени Хаинбоаз, Шипка и Петрохан. Павлова се надява до няколко часа да отворят и Ришкия проход.

Ограничено е движението по път II-35 от границата с област Плевен до Ловеч поради силен вятър и снегонавяване. Обходен маршрут в двете посоки Плевен-Левски-Летница-Ловеч, съобщават от АПИ.

Жълт код за студ в цяла България, на много места и за вятър

Жълт код за студ в цяла България, на много места и за вятър

Температурите стигат минус 16, усещат се с 10 градуса по-ниски

Към 8.30 часа без електрозахранване са 295 населени места, съобщават от енергийното министерство. 75 000 абонати са без ток, отчете министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. 

На територията на "ЧЕЗ Електроразпределение" без захранване са 3 селища, в районите на Благоевград и Кюстендил. Авариите са станали след 5.00 часа тази сутрин. За отстраняването им работят 110 екипа. Районите са слабо населени и трудно достъпни.

50 населени места са без ток на територията на "EVN- Електроразпределение". Те са в общините Сливен, Карнобат, Нова Загора и Стара Загора. Най-голяма част от авариите са в Сливенско поради силни ветрове и обледеняване, които водят до скъсване на електропроводите. Работят 30 екипа.

242 населени места са без електричество на територията на "ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение". Те са в районите на Добрич, Силистра, Шумен. В рамките на дружеството авариралите електропроводи са 68, екипите, които работят за отстраняване на авариите са 114.

От енергийното министерство допълниха, че 17.45 ч. снощи е аварирал магистрален топлопровод на територията на Люлин - микрорайони 3, 4 и 5. В 2 ч. аварията е отстранена и е възстановено топлоподаването към 330 абонатни станции.

Движението в Северозиточна България е ограничено, 9 от проходите са затворени, в цялата страна вали

Движението в Северозиточна България е ограничено, 9 от проходите са затворени, в цялата страна вали

Температурите са в интервала от -20 до -4 С°

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов отчете, че няма бедстващи хора на територията на страната и че усилията на Националния оперативен център през днешния ден ще са насочени към подпомагане на екипите на електрическите компании да възстановят електричеството в районите без ток.

Междувременно от Областна администрация-Бургас изпратиха информация за актуалната обстановка.

Температурите в областта са ниски - от минус 8 до минус 13 градуса. Почти в цялата област продължава да вали сняг, придружен със силен северен вятър.

Заради обилен снеговалеж и изключително ниска видимост за движение са затворени АМ "Тракия" в участъка от Зимница до Бургас, старият път Петолъчката - Бургас. Затворена за движение е и отсечката Средец-Ямбол. За пътуващите от и за София алтернативен е маршрутът Бургас -Елхово, през Ямбол - пътен възел Зимница.

Затворен е пътят Обзор - Слънчев бряг; Малко Търново - границата, Ришки, Айтоски, Дюлински проходи; Царево - Резово.

Бургас - Слънчев бряг (забранено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона); Бургас - Созопол - Царево; Бургас - Малко Търново са отворени за движение с повишено внимание.

Пристанище Бургас е затворено. Летище е отворено и приема полети.

От Областна администрация поясняват, че пътуващите могат да използват железопътния транспорт, тъй като към настоящия момент няма информация за констатирани проблеми.

По информация на дежурния в Областна администрация Бургас, 9 населени места в община Сунгурларе (Лозарево, Костен, Климаш, Подвис, Везенково, Завет, Ведрово, Босилково, Съединение) и 3 (Младежко, Близнак, Евренозово) в Малко Търново са без електричество. Сигналите са подадени към ЕВН, екипи на дружеството работят по отстраняването на авариите. По информация на дежурните в останалите общини в област Бургас няма постъпила информация за други населени места без ток и вода.

Сигнали за аварирали автомобили с хора по общински пътища в района на Карнобат и Поморие са постъпили на тел. 112. На гражданите е оказано съдействие и те са евакуирани.

Пътнически влак е аварирал в района на айтоското село Карагеоргиево. Хората са евакуирани в детска градина "Здравец" в Айтос. След бързите действия на всички институции гражданите са продължили пътуването си още снощи.

По-късно от АПИ съобщиха, че отпада ограничението за движение на МПС над 12 т по път II-49 Търговище-Разград, път III-204 Попово-Разград и път I-4 Велико Търново - Търговище. Път I-5 Велико Търново-Бяла е затворен за МПС над 12 т.

По направлението Русе-Бяла-Плевен контролирано се пропускат товарните МПС в посока към Плевен.