Отново отложиха ремонта на банята в Горна баня, съобщи БНР. Парите, определени за авариен ремонт на фасадата в размер на 700 000 лева, бяха извадени от бюджета на Столичната община. Местните жителите неколкократно сигнализират, че банята вече е опасна и се опасяват, че сградата няма да издържи още една зима в това състояние. 

Припомняме, минералната баня в Горна баня е построена през 20-те, 30-те години на миналия век. В строежа са участвали хора от квартала предимно с доброволен труд на хората от квартала. Банята е ползвана активно до края на 80-те години на XX век. 

След това е затворена, а след отдаването на концесия на минералната вода, която е в непосредствена близост до банята през 1999-2000 г. сградата е занемарена.

Сградата е паметник на културата и символът на Горна баня, припомня Дарина Лучанска от Инициативния комитет на Горна баня.

До 2015 г. банята е била собственост на Министерството на здравеопазването и е стопанисвана от болницата по рехабилитация в Овча купел. Заради недостиг на пари не са полагали достатъчно грижи за нея.

Още същата година Инициативният комитет, с подкрепата на почти всички жители на квартала се заема със задачата да възроди банята във вида отпреди 1989 г.

След актуализацията на бюджета на Столичната община банята в Горна баня е извадена от списъка за обектите, които ще бъдат ремонтирани през настоящата 2020 година.

Според Столична голяма община банята ще бъде ремонтирана през 2021 г., но Горнобанци смятат, че това може да е фатално за сградата.

Кметът на "Овча купел" Ангел Стефанов вече е поискал цялата документация за банята в Горна баня, както и за тази в "Овча купел", чийто ремонт също се отлага. Според Националния институт за недвижимо културно наследство идейният проект трябва да бъде преправен, тъй като в този си вид не може да се случи.

От Инициативния комитет на Горна баня се надяват предвиденото препроектиране на двете бани да се случи по-скоро и реконструкцията да бъде съвместима с предназначението на сградата.