Около 9.30 часа в участъка между гарите Сливен и Желю войвода, локомотивната бригада на пътническия влак от Сливен за Бургас забелязва дим, който излиза от машинното отделение на локомотива.

Машинистите веднага предприели превантивни действия с цел гарантиране на безопасността на пътниците във влака.Те задействали противопожарната система на локомотива и използвали наличните пожарогасителни средства.

Впоследствие локомотивът е отделен на безопасно разстояние от пътническите вагони. Подаден е сигнал и до Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

На пътуващите с влака ще бъде осигурен превоз с автобуси до крайната точка на маршрута - Бургас. В композицията пътували около 30 души.

Заради инцидента се налага промяна на маршрутите на други влакове. С променен маршрут ще се движат двата бързи влака между София и Бургас. Те ще се отклоняват през Стара Загора.

Възникналото запалване в машинното отделение на локомотива по никакъв начин не е застрашило живота и здравето на пътниците във влака и превозния персонал.

Припомняме, през последните месеци случаите на инциденти с влакове зачестиха. Само преди два дни, на 27 юни - вторник, трансформаторно масло се запали в локомотив на гара Костенец. Ситуацията беше овладяна бързо и инцидентът се размина без пострадали.

Запали се трансформаторно масло във влак

Запали се трансформаторно масло във влак

Няма пострадали и сериозни материални щети

Пожар във влак възникна и на 25 юни, неделя. На гарата в Горна Оряховица се запали машинното отделение на маневрен локомотив. Вселдствие на пожара пострадаха двама машинисти.

Те бяха с изгаряния от нагрято машинно масло, което ги е заляло. Пострадалите бяха транспортирани в УМБАЛСМ "Пирогов" без опасност за живота им. Двамата имат около 10-15% изгаряния в горната част на тялото. Състоянието им е стабилно.

Състоянието на пострадалите машинисти е стабилно

Състоянието на пострадалите машинисти е стабилно

Мъжете са в съзнание и са контактни

В началото на месец май два локомотива на частни жп влакове дерайлираха около Пирдоп. Инцидентът ограничи преминаването на друго композиции в междугарието Пирдоп-Антон. В инцидента нямаше пострадали или сериозни щети по железопътната инфраструктура. Изясни се, че вагоните са били празни. 

Спряха влаковете между Пирдоп и Антон

Спряха влаковете между Пирдоп и Антон

Няма пострадали или сериозни щети по железопътната инфраструктура

Вчера, 28 юни, също имаше инцидент с влак. В района между жп спирка и жп гара Сливница мъж беше блъснат от международен товарен влак. 57-годишният мъж е пострадал тежко. Той има множество фрактури по тялото и е с опасност за живота.