Отпадъкът от проблем се превърна в ресурс. До 2008 г. 100 % от отпадъците на София отиваха на депото в Суходол. След 2015 г. намалихме депонирането с над 80 процента, което е огромен успех за София.
Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти след оглед на инсталацията за преработка на биоразградими отпадъци и на зелени отпадъци, която функционира от 2014 г.

Столичният кмет информира, че от хранителни отпадъци за 2016 г. са произведени около 2 хил. мегават часа енергия, което е с 500 тона повече в сравнение с предходната година. За миналата година в инсталацията са постъпили общо 24 хил.тона разделно събрани биоотпадъци, обясни кметът, цитирана от БТА.

Приходите от производство на електро енергия в инсталацията за 2016 г. са около 550 хил.лв., а около 40 хил.лв. са приходите от продажба на компост, каза Фандъкова, цитирана от БТА.

През 2015 г. са произведени 6300 тона компост. За 2016 г. увеличението е повече от два пъти - 15 000 тона, посочи кметът. Тя подчерта, че нараства интереса на гражданите към вземането на компост от завода като за миналата година 270 души са се възползвали от тази услуга.

Камиони на завода извозват безплатно хранителни отпадъци от 800 обекта. Те са големи магазини за хранителни стоки, ресторанти, както и всички обекти на Столичната община /детски градини, училища, в които има столове/, поясни кметът.

Тя обясни, че има заявен интерес и от живущите в затворените жилищни комплекси. Целта е вместо да се депонират, тези отпадъци да се преработват и да се произвежда електричество, каза кметът. Зелените отпадъци се събират целенасочено от общинските паркове и градини, преработват се и от тях се получава компост.

За трета поредна година Столичната община предоставя при платена такса "смет" безплатен компост до 10 кг, от продукцията на Инсталацията за биологично третиране на Хан Богров, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Компостирането е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградимите отпадъци. Той предотвратява образуването на парникови газове в атмосферата. Това е процес, при който органичните вещества се разграждат и се превръщат в хумосоподобен материал, наречен компост. При поставянето му в почвата, той добавя жизнено важни хранителни вещества и подпомага подобряването на структурата на почвата, обясниха експерти.