Спешно отпушване на устието на р. Дяволска край Приморско започнаха няколко институции след намесата на общината и областната управа, които координираха действията си с пожарната, РИОСВ и Басейнова дирекция, съобщи "24 часа".

За проблема със затлачените води на реката рибари са алармирали преди време, като се оплакали, че не могат да излязат в морето.

За изгребването на пясъка и наносите бе използван багер. Акцията се проведе със закъснение след сигнала на рибарите, тъй като се изчаквало становище на Басейнова дирекция и РИОСВ.

"След проведени тежки разговори, интензивен диалог с отговорните органи и продължителни усилия, след преодоляване на редица предизвикателства от всякакъв характер, спазвайки законите на държавата, но и с мисъл за поминъка на наши съграждани, успяхме да разрешим дългогодишен проблем, заяви кметът Димитър Германов във "фейсбук".

По думите му запушеното устие на река Дяволска е било предпоставка за наводнение при обилен валеж, за увреждане на заобикалящата среда, както и затрудняване на нормалното излизане на лодките на рибарите.