Пуснато е движението в ремонтираната тръба за София на тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Тунелът е с дължина 820 м. Той е в експлоатация от 1985 г. При ремонтните дейности, започналиа в края на май 2021 г., са премахнати разрушените части от вторичната облицовка. Възстановена е конструкцията на съоръжението и е монтирана нова хидроизолационна система. Извършените ремонтни работи в тунелната тръба включват ремонт на конструкцията, хидроизолация, изграждане на нова дренажна система, асфалтова настилка. 

Иван Шишков: Държавата е платила за АМ "Хемус"
Обновена

Иван Шишков: Държавата е платила за АМ "Хемус"

За останалите участъци от 4 до 8 все още не може да се мисли

Съоръжението е със системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, енергоефективно осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент. Тунелът има и система за отвеждане на запалими и токсични течности от пътното платно.

Със същите системи за безопасност разполага и тръбата за Варна на тунел "Ечемишка". Ремонтът там е завършен в края на юни 2017 г.

Ремонтните дейности на съоръжението са изпълнени от "Автомагистрали" ЕАД по договора за поддържане на автомагистралния участък.

Доизграждат се напречните връзки между тръбите на тунел "Витиня" на АМ "Хемус"

Доизграждат се напречните връзки между тръбите на тунел "Витиня" на АМ "Хемус"

На финален етап е ремонтът в тръбата за София на тунел "Ечемишка"