През предстоящия зимен сезон няма да има проблеми с парното и топлата вода въпреки вече близо 400-милионните задължения на "Топлофикация София". Това увери пред БНТ председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Той подчерта, че това е уверение от държавата, която купува този газ и го продава на регулирания пазар.

Относно задължняването на топлофикационното дружество към държавата Георгиев заяви, че е много важно да се разбере какъв е бизнес моделът.

"От много време държавата е мениджър на компанията. "Топлофикация" работи на фиксирани цени. Когато стойността на едно бюро е 300 лева, но държавата ви казва, че трябва да го продадете за 100 лева, цялата разлика се трупа в дружеството", обясни той.

Подготвя се продажба на Топлофикация-София на частно лице, алармира Възраждане

Подготвя се продажба на Топлофикация-София на частно лице, алармира Възраждане

Има слухове кой е хвърлил око на топлофикационното дружество, според от партията

Георгиев настоя да се въведат компенсаторни мерки за небитовите потребители на природен газ, за да се спре с този "див държавен капитализъм". Той обясни думите си с факта, че в сферата на енергетиката АЕЦ "Козлодуй" трупа огромни печалби, а рискът се прехвърля на гърба на гражданите.

Георгиев определи като "продуктивен" диалога между Столичната община и настоящия министър на енергетиката Росен Христов. Поставили му и конкретни въпроси, като имало и уверение, че газ за София ще има. За първи път обаче София не е сключила твърд договор с "Булгаргаз".

Това бе настояването на предишното правителство, като целта бе 1/3 от потребителите на "Топлофикация" да бъдат отрязани, заяви председателят на СОС.

Той бе категоричен, че по никакъв начин държавата не трябва да подкрепя исканията за повишаване на цената на природния газ, изказани от председателя на КЕВР Иван Иванов.

Отоплението на столичани - гарантирано, въпросът е на каква цена
Обновена

Отоплението на столичани - гарантирано, въпросът е на каква цена

"Топлофикация София" е в регулаторен капан, според Фандъкова