Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. За това предупреди пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че отоплението на столичани е гарантирано и газ ще има. Въпросът обаче бил какви ще са цените. 

Фандъкова очаква до края на деня от "Топлофикация" да уточнят 9 или 20 % ДДС ще плащат столичани

Фандъкова очаква до края на деня от "Топлофикация" да уточнят 9 или 20 % ДДС ще плащат столичани

Сметките са достатъчно високи, призна кметът на София

Фандъкова посочи, че в тази ситуация "Топлофикация София" е обречена да трупа нови задължения заради огромната разлика на цените, определени от КЕВР, на които дружеството купува газ.

Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която "Топлофикация" купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната енергия и е заложил вътре цена на газа от 114 лева, това е огромна разлика, отбеляза кметът.

Работна група ще спасява "Топлофикация София"

Работна група ще спасява "Топлофикация София"

Фандъкова очаква всички политически сили да излъчат представители

По нейни думи, ако се запази настоящата цена, до края на годината "Топлофикация" ще натрупа нови над 500 милиона лева задължения.

Фандъкова бе категорична, че цената не може повече да се увеличава. Според нея дългосрочното решение е модернизация на топлофикационното дружество, за чиято цел е създадена работна група.

Тя заяви, че не се допуска смяна на собствеността на "Топлофикация" от публична - независимо дали ще бъде общинска или държавна, като не се предвижда приватизация.

Кметът обясни, че най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия, като се разработва открита процедура за намиране на външен инвеститор.

"Топлофикация" е в регулаторен капан, обощи Фандъкова.

Фандъкова: Топлофикация няма алтернатива

Фандъкова: Топлофикация няма алтернатива

Само за август ще се натрупа нов 52 млн. дълг

Впоследствие пред БНР Фандъкова обясни, че изравнителните сметки на "Топлофикация-София" ще бъдат преизчислени.

Изравнителните сметки на всички абонати на "Топлофикация"-София, които не са съобразени с намалената на 9% ставка на ДДС, ще бъдат преизчислени.

"Някои сметки ще бъдат преизчислени така, както са указанията на Министерството на финансите. "Топлофикация" ще излезе със специално съобщение. Ще бъдат коригирани сметките на всички, които досега са ощетени, както казвате вие, така че хората ще си получат средствата, които са им надвзети, ако са платили вече", каза Фандъкова.

По-ниската данъчна ставка за парното е в сила от 9-ти юли и за фактурите, издадени след тази дата, трябва да бъде начисляван 9-процента ДДС.