Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на газ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия, която вчера се е срещнала с енергийния служебен министър Росен Христов. Той я уверил, че топлото за софиянци е гарантирано.

Фандъкова се радва, тъй като най-накрая има разбиране за това, че Топлофикация - София е обект с национално значение, част от енергийната сигурност на страната.

По думите й "Топлофикация София" предоставя отопление на около 1 млн. души и тази услуга няма алтернатива. "Затова е важно, че заплахите, които чухме в последните дни на предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред", коментира столичният кмет.

Топлофикациите: По договор има газ за зимата

Топлофикациите: По договор има газ за зимата

Увеличение на цените на парното най-рано по Нова година, прогнозира Кремен Георгиев

Според столичният кмет ново увеличение на цените на парното и топлата вода няма да има. Макар и решението да е взето от предишния състав на КЕВР, но то ще остане в сила за отоплителния сезон.

До края на годината обаче Топлофикация може да натрупа нови дългове в размер на над милиард лева, предупреди Фандъкова.

"Всички сме притеснени след последното решение на КЕВР от тази седмица за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас. И за гражданите, и за бизнеса това са непосилни цени. "Топлофикация София" купува газа на същата цена. В същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газ от КЕВР 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегават час и е непрекъснато трупане на нови задължения", посочи тя и посочи, че очакванията са само за август от тези разлики "Топлофикация София" да натрупа нови 52 млн. задължения.

"Това са неразплатени сметки към "Булгаргаз". Необходимо да се търси общо решение", добави кметът на София, изтъквайки, че всички дружества в енергийната система са като скачени съдове.

КЕВР подхваща Топлофикация София заради многото дългове

КЕВР подхваща Топлофикация София заради многото дългове

"Булгаргаз" може да й врътне кранчето от 1 септември

Иначе Фандъкова заяви, че не се обмисля преминаване на мазут, както това се случи през зимата на 2009 г., когато Русия спря транзита на газ през Украйна.

Столична община се съобразява с цените и възможностите, правят се опити за пестене на енергия и се следят внимателно разходите на общинските сгради, училища, театри, галерии. Тя се надява силно да не се стигне до дървени ваканции за училища и детски градини.