Да се провери заявеното от "Топлофикация София" намерение за икономия на природен газ, с което ще се намали температурата на топлоносителя за битово горещо водоснабдяване под нормативно определеното равнище. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева в писмо до председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

Общественият защитник обръща внимание, че това означава, че ще се влоши качеството на топлоснабдителната услуга и би следвало за потребителите да се определи справедлива компенсация.

Според нея са напълно недопустими плановете на "Топлофикация София" да премине към по-нискотемпературни режими, като понижи температурата на топлоносителя от 60°C на 50°C - 55°C.

"Топлофикация София" може да премине на мазут, ако не бъдат възобновени газовите доставки до 1 юни

"Топлофикация София" може да премине на мазут, ако не бъдат възобновени газовите доставки до 1 юни

Обмисля се и намаляване на температурата на топлата вода като мярка за икономия на гориво

Ковачева подчертава, че ефектът от такова понижение на температурата ще бъде минимална икономия на природен газ.

Тя посочва, че продавачът е задължен през неотоплителен период да подава топлинна енергия с параметри на топлоносителя при водните топлопреносни мрежи в съответствие с поддържането на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55 на изхода от подгревателя към сградната инсталация - чл. 14, ал. 4 от Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от "Топлофикация София" на клиенти в София.

Омбудсманът допълва, че температурата на подгрятата вода се измерва на изхода на подгревателя за битово горещо водоснабдяване, а при липса на измерване се приема температура 55 °С - чл. 68, ал. 5 от Наредба № Е-РД-04-1 от 12 март 2020 г. за топлоснабдяването.

Тя настоява за становище, тъй като по силата на Закона за енергетиката КЕВР има задължението да проконтролира заявеното от представителя на "Топлофикация София" намерение за влошаване качеството на БГВ, включително и за изпълнението от страна на лицензиантите на изискванията за сигурност на доставките на топлинна енергия или природен газ.

Столичната Топлофикация била в регулаторен капан

Столичната Топлофикация била в регулаторен капан

333 милиона лева загуби за отоплителния сезон