Първи случай на чума по свинете е регистриран в Ямболско, съобщи БНР.

Заболяването е констатирано при диво животно. Препоръчва се домашните прасета в района да бъдат унищожени. Засилват се мерките за биосигурност в зоните около промишлените обекти.

Дивото прасе е отстреляно по време на лов в землището на боляровското село Камен връх. До 10 януари в района се ограничава свободният достъп, както и извършването но стопански дейности.

На фермерите от 6 села, които попадат в непосредствена близост до огнището е препоръчано да унищожат домашните си прасета.

Мерките за сигурност в промишлените предприятия са засилени и продължават да се прилагат пети месец, съобщи д-р Стоян Колев от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол.

Инспектори проверяват местата със загробени свине

Инспектори проверяват местата със загробени свине

Екарисажи и инсениратори не са били използвани за умъртвяване на животните

По думите му в промишлените ферми и Тип А нямаме констатирани случаи на заболяването. Вирусът пълзи, премина Стара планина и са констатирани случаи, последните с този нашия положителен- 8 случая в Бургас, 1- Сливен, 1- Стара Загора, 1- в Ямбол, допълни още той. 

Още през летните месеци като превантивна мярка срещу разпространението на заболяването в Ямболска област бяха умъртвени почти всички домашни прасета, попадащи в санитарните зони.

Всяко животно да е под ветеринарен контрол, иска Танева

Всяко животно да е под ветеринарен контрол, иска Танева

Без значение дали за лични цели или с търговска цел