Военният министър Веселин Близнаков заяви, че в мисията в Ливан България няма да участва с току що пристигналия хеликоптер Кугър.

Включването на Кугър в мисии би могло да стане само от края на следващата година.
Тогава бихме могли да се включим с 3 Кугъра, първият от които днес бе доставен от производителя - френската компания "Юрокоптер", а следващите два се очакват от края на годината, каза Близнаков. Той бе осветен от пловдивският митрополит Арсений.

На официална церемония на военното летище "Крумово" по повод посрещането на хеликоптера министър Близнаков припомни, че с фирмата "Юрокоптер" България има договор за доставка на 18 хеликоптера, като 12 от тях са Кугър на нуждите на военно-въздушните сили и 6 „Пантер" - за нуждите на военно-морските сили.

Договорът е по линия на модернизация на Българската армия  и предвижда офсетни програми.

Първата доставка на Кугър беше определена от дивизионен генерал Ален Кост, който е заместник-началник по въоръжението на френското министерство на отбраната, като начало на нов етап в преустройството на българските въоръжени сили, което е свързано с присъединяването на страната към НАТО.

Той изтъкна, че вертолетите Кугър са на въоръжение както във Франция, така и в много страни-членки на НАТО и че те биха били много полезни на България, тъй като са приложими и за нуждите на Гражданската защита.

Вицепрезидентът на Юрокоптер Оливие Мишалон заяви, че следващите вертолети ще бъдат доставени на България предсрочно.

Съвместен френско-български екип направи демонстрация, по време на която вертолетът летя на пределно ниска височина, прави завои на крило с ъгъл 80-90 градуса при скорост 70-300 километра в час, описа в небето детелинов лист и танцува валс.

Впечатлен от изпълнението, министърът на отбраната Веселин Близнаков лично пробвал пилотската кабина.

Пилотът от българска страна беше бригаден генерал Стефан Петров, който обясни на министъра някои основни техники.

Досега 6 български пилота са обучени да управляват машините.
Предстои обучение във Франция на още 18, след което те ще обучават своите колеги у нас.

Обучението е по линия на офсета, поясни Близнаков.
Той каза още, че ще бъдат обучени и 36 човека - инженерно-технически състав.

Очаква се Кугърите да бъдат използвани главно за транспортни задачи, също за изпълнение на задачи по търсене и спасяване.
При бедствия вертолетите са подходящи за евакуация на хора и доставка на хуманитарни помощи.

Онова, което различава Кугър от останалите вертолети е, че е вертолет от последно поколение, има много добра конструкция и е изключително маневрен, каза бригаден генерал Стефан Петров, след като приземи машината.

Що се отнася до изпращането на наши сини каски в Ливан, министър Близнаков посочи, че до 7-10 дни се очаква да бъде взето решението за българско участие в мисията на ООН.

Близнаков каза, че решението на МС ще бъде внесено в парламента и окончателно въпросът ще бъде решен до 1-2 месеца от днешна дата.

Той припомни, че България е предложила 4 варианта за участие в мисията и те са в процес на обсъждане.

Ние можем да участваме или със сухопътно подразделение, или военно-морско, или с медицински екипи. Вариантите се обсъждат заедно с партньорите на България както и продължават да се обсъждат различните рискове и условията за участие в мисията, уточни военният ни министър.

Близнаков поясни, че условията включват и изясняването на въпроса каква част от средствата ще бъдат възстановени от ООН.