Двама министри се заканиха да проверят къде изтичат отпадните води от всички временни обекти по плажовете. Екоминистърът Нено Димов и министъра на туризма Николина Ангелкова втори ден са на съвместна проверка по Черноморието, съобщиха от МОСВ и от МТ.

Започва реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция Китен-Приморско, за която са осигурени 17 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", обяви министър Димов.

Започват проверки за чистотата на морската вода по Черноморието

Започват проверки за чистотата на морската вода по Черноморието

С договор по ОПОС Варна актуализира плана за чистотата на атмосферния въздух

Той очерта като най-голям проблем липсата на пречиствателна станция в Синеморец и допълни, че Несебър е първата морска община, която ще подготви актуален план за подобряване на чистотата на атмосферния въздух. Договорът вече е подписан по ОПОС и е на стойност около 129 000 лв.

По-рано през деня двамата видяха пречиствателната станция Равда-Слънчев бряг-Несебър. "Ще следим дали отпадъчните води от заведенията са включени в канализационните мрежи", каза министър Димов.

"Пречиствателната станция Равда-Слънчев бряг-Несебър работи нормално и гарантира, че няма да има проблеми. Тя е голяма и обслужва трите курорта.

Двамата посетиха и пречиствателната станция в село Тънково. По думите на кмета Христо Николов са предприети необходимите действия за почистване на реката на база издадени предписания от областния управител на Бургас. Министър Ангелкова заяви, че предвид местоположението на река Хаджийска, която минава в близост до морски плаж "Слънчев бряг-южен", ще има постоянен контрол за чистотата на водата.

За модернизацията на канализационната система на Созопол-Черноморец-Равадиново е реализиран проектът "Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - първи етап".

Отпадните води на Созопол и на Черноморец се пречистват в пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ)-Созопол. По ОП "Околна среда 2007/2013 г." през 2016 г. е изградена контролно-пречиствателна станция Равадиново и напорен тръбопровод, част от проекта за канализация на Равадиново. По този начин отпадните води ще постъпват до довеждащ колектор на ПСОВ - Созопол.

През миналата година в област Бургас са пренощували близо 1,6 млн. души, което спрямо 2015 г. е ръст от 18,5%, отчете туристическият министър Ангелкова. Реализираните нощувки в местата за настаняване са над 9 млн. (ръст близо 22%), като приходите от тях са над 444 млн. лв., а увеличението е близо 23%. Важен принос за тези резултати има и община Созопол, допълни Ангелкова.

Тя уточни, че предстоят разговори за намаляване цените на плажните принадлежности на морски плаж "Бургас-север".

Министър Ангелкова посочи, че с кмета на Община Несебър вече са се договорили дейностите по премахване на незаконните обекти в курорта "Слънчев бряг". Те ще приключат на 5 юни и ще отворят отново след приключване на активния летен сезон на 1 октомври.

По думите й премахнатите незаконни обекти от Община Несебър в курортния комплекс са вече 185, а площта на разрушените преместваеми обекти на морски плаж "Слънчев бряг-север" надхвърля 1 600 кв. м. Проверките през този летен сезон ще бъдат планови и инцидентни, каза още министър Ангелкова и акцентира, че те ще бъдат провеждани съгласно законовите изисквания и няма да се правят компромиси със здравето и спокойствието на туристите.

При посещението на двамата министри в Лозенец стана ясно, че няма да се изгражда заведение на скалите над плажа в селото, за което наскоро алармираха местни жители и медии.

Проверката показа, че ситуацията на място се разминава с първоначалната схема за преместваемите обекти, предоставена от наемателя, и затова тя ще бъде отменена. Необходимо е да се извърши ново заснемане на терена, за да бъде променена кадастралната карта, стана ясно от думите на министъра на туризма.

Мобилни екипи от туристическото и от ековедомството с участието на РЗИ и представители на общините ще следят за чистотата на водата. Те ще извършват проверки дали временните обекти по морските плажове са включени правилно в канализационна мрежа", допълни министър Ангелкова.

По този начин, от една страна, ще се следи дали законът е спазен, а от друга, това е изключително важно за чистотата на водите на Черно море.