Проверка за готовността на пречиствателните станции по Черноморието започнаха министърът на околната среда и водите Нено Димов и министърът на туризма Николина Ангелкова. За отправна точка те избраха станцията край село Тополи, Варненско. Липса на спасители е сред най-честите нарушения на при отдаване на концесия на плажовете.

Министър Ангелкова заяви, че благодарение на премиера и целия Министерски съвет, туризмът е определен за национален приоритет. В тази връзка тя коментира, че очакваният ръст на чуждестранни туристи през този летен сезон е 7% спрямо лятото на 2016 г.

"Със заповед съм възложил комплексни проверки от Регионалните инспекции по околна среда и води във Варна и Бургас и Басейнова дирекция "Черноморски район". Те още са от 1 юни до 31 август 2017 г., заяви министър Димов. Експертите ще следят потенциалните обекти на замърсители и ще съставят актове.

Пречиствателната станция във Варна работи нормално, а целта на проверките е превантивна дейност в началото на летния сезон. "Ние искаме туристите да бъдат спокойни, че водата в морето е чиста. Затова Регионалните здравни инспекции ще започнат да взимат проби", допълни министър Димов.

В "Свети Константин и Елена" се изгражда канална помпена станция и реконструират системата за канализация. Тя е включена към пречиствателната станция във Варна. "Този курорт вече няма проблем с отпадните води. Реално по Северното Черноморие няма населени места и курорти без пречиствателни станции", подчерта министърът на околната среда и водите.

Предстои сключването на договор по ОПОС с община Варна за актуализиране на плана за чистотата на атмосферния въздух.

Това лято ще има съвместни мобилни екипи на Министерството на туризма и Министерството на околната среда и водите, увери министър Ангелкова.

България има чисто море и всички усилия са насочени страната ни да се нареди на едно от първите места по чистота на водата, каза Николина Ангелкова по време на съвместната инспекция на пречиствателна станция "Аксаково" в село Тополи, Варненско.

Това е първата от поредицата съвместни проверки между двете ведомства. От думите на министър Ангелкова стана ясно, че по време на инспекциите ще бъдат взимани проби от представители на РЗИ, за да се следи за чистота на водата.

Министърът на туризма обеща мобилни екипи на нейното ведомство заедно с екоминистерството да следят всеки един сигнал. Тя подчерта, че приоритет има курортен комплекс "Златния пясъци" и през месец септември ще стартира реконструкцията на пречиствателната станция там.

По отношение на проверките на морските плажове, министър Николина Ангелкова каза, че най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и се издават съответните предписания. Проверките и премахването на незаконните обекти ще продължи. В регион Варна също е стартирала такава проверка. Продължаваме проверките и премахването на незаконните обекти по Черноморието.

Ангелкова и Димов провериха неохраняемия плаж Болата. Той е уникален за скалния бряг в района на Калиакра. Пясъчната ивица и заливът са част от защитена зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000 в рамките на резерват Калиакра.