Ремонтът на пътя Превала-Бели мел-Монтана ще бъде завършен до средата на следващата година. До юни месец всички ремонтни дейности трябва да приключат и пътят да е в експлоатация.

Това стана ясно по време на инспекцията, която заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев направи днес на ремонтните дейности на трасето в област Монтана.

Дължината на целия ремонтиран участък в над 27 километра, а сумата необходима за дейностите по ремонта е над 8 млн. лв. На терен към момента се извършва подобряване на технико-експлоатационното състояние на пътната настилка, стабилизиране на банкетите, подобряване на отводняването, ремонт и почистване на пътните съоръжения, откриване на видимост. На проверката днес присъстваха и председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов и областният управител Росен Белчев.

Ремонтните дейности целят и да бъде осигурено безопасното пътуване на хората.

Пътят Превала - Бели мел - Монтана е един от най-старите на територията на Областно пътно управление Монтана. Той е построен преди повече от 60 години между 1956 - 1959 г. Обслужва 21 населени места, в общо 6 общини в областите Видин и Монтана. Това е и най-краткият път от Видин за София през Белоградчик, поемайки част от трафика от Дунав мост 2.

Трасето е с важно туристическо значение за Северозападна България и връзка с една от най-атрактивните туристически дестинации за България - Белоградчишките скали, а от там и за пещера "Магура".

Целта е в рамките на 2018-та година целият път от София до Монтана да бъде напълно ремонтиран.