диковСградите-паметници на културата не трябва да са освободени от данъци. Това заяви пред Радио София главният архитект на столицата Петър Диков. Според него, ако преди 30 години този механизъм е действал, днес той не помага за опазването на архитектурните паметници в София, защото спестените средства не отиват за ремонти.

Диков подчерта, че освен стимули, за собствениците на значими сгради трябва да има и сериозни санкции. Като пример той посочен случаят с бившето Китайско посолство (познато като къщата на Яблански), чието разрушаване Столичната община успя да предотврати навреме. Ако това не се беше случило, днес на същото място щеше да се издига 15-етажна сграда, поясни Диков.

Голяма част от старите сгради в централната част на София са отдадени под наем и по този начин опазването им е изключително трудно. В момента Столичната община провежда консултации с Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности, за да бъдат отделени значимите архитектурни паметници в града, за сметка на други, които ще бъдат извадени от списъците със значимото културно наследство.

Петър Диков предложи в регистрите за архитектурни паметници да бъдат и включени и сгради, строени след 1944 година. Като пример той посочи сградата на бившия Партиен дом.