Стар градски автобус пламна в Пловдив. Рейсът "Мерцедес" по линия 37 на фирма "Хебросбус" е возел хора без пожарогасител, пише "Марица". Кондукторката първа забелязала опасния пушек в задната част на рейса. Това станало на 5-6 метра от бензиностанцията на "Газпром".

Вратите били отворени и жената казала на пътниците в рейса веднага да слязат. След това грабнала пластмасово шише с вода и започнала да полива горящия двигателен отсек.

"Това е оборотна кола, пускат я по линиите, когато някоя от другите се развали. Откъде да знам, че няма пожарогасител", разказа притеснената кондукторка.

Докато се мъчела да пръска с шишето, спрял друг автобус, шофьорът му донесъл пожарогасител. От близката бензиностанция притичали работници, които донесли още два пожарогасителя. С общи усилия огънят бил спрян.

 

Шофьорът разказа пред пожарникарите, че резервоарът му за метан бил пълен догоре.

"Истински късмет е, че огънят не е стигнал до метановата уредба, иначе щеше да стане голяма беля. Можеше и бензиностанцията да избухне, ако рейсът беше пламнал", коментират свидетели.

Най-вероятната причина за пожара е пламнал от неизгорели газове въздушен филтър.

Малко по-рано отново в Пловдив шофьор на градски автобус по линия 99 получи гърч по време на движение. Бързата реакция на кондуктора спаси пътниците, съобщи БГНЕС.