Капаните по плажа в Бургас тази година не плащат наем. Миналата година таксата на някои от тях е стигнала до 30-50 хиляди лева, но през това лято няма кой да я събере. След като беше отнета концесията на плажа на "Онтайм", той остана без стопанин и без собственик на земята, върху която са построени кръчмите, информира burgasnews.com.

Никой от собствениците им не е плащал за сезон 2011. Според юристи, след прекратяването на концесионния договор, контрактите за наем на заведенията продължават да действат още една година. Ако утре бъде избран нов наемател на плажа, той ще трябва да се съобрази с условията в тях, но ще може да събере наемите.

Проверка на областна управа е показала, че от 40 заведения в Морската градина, само 4 са изрядни. Повечето са превишили значително разрешената им площ.

Други предприемчиви собственици отварят ресторант на мястото на изгорялата дискотека. Трети пък са озеленили кръчмите си. На много места плажните заведения са излели бетонни площадки върху пясъка, на които са сложили маси.

Установено е, че има голяма разлика в цените на заведенията, които са на пясъка и тези, които са по-във вътрешността на градината. Цацата, например, струва 2 лева на 10 метра от плажа и по 2,50 на самия пясък. Сафридът върви между 6 и 8 лева за 200 гр. Калмарите в плажните заведения стигат и до 8-9 лева. Според проверката килограм цаца на дребно струва около 1 лев за килограм, а сафридът например е 6 лева.

Миналата седмица през капаните са минали няколко проверки - на НАП и икономическа полиция. Данъчните са открили, че в заведенията масово са назначени хора на 4-часов работен ден, които обаче работят повече от 8 часа.

Преди месец е направена и проверка от Комисията за защита на потребителите, която установила, че част от кръчмите на плажа - около 4-5, са били без удостоверения за категоризация и не са в процедура по издаване на такива. Дадена им е седмица, за да издадат такива удостоверения и тези, които не са го направили, ще бъдат затворени.