Два областни града в България минават от днес на воден режим - Плевен и Ловеч. Обявления за това са поместени на сайтовете на местните власти.

ВиК - Плевен въвежда воден режим за Плевен и населените места в общината от 23.00 часа до 05.00 часа. Целта е в часовете, когато водата е спряна, да се акумулират водни количества, с които да се осигури постоянно водоподаване на всички потребители. Ако обаче водните количества от група "Черни Осъм" продължават да намаляват е възможно да се премине към спиране на водата и от 13 до 16 часа.

След получено от ВиК Плевен писмо кметът Валентин Христов е свикал спешна среща. Тя се е провела вчера и в нея е участвал и областният управител. Питейната вода за Плевен и региона се осигурява от водоснабдителната група "Черни Осъм", голяма част от трасето ѝ минава през община Ловеч, и от регионалните водоизточници - шахтовите кладенци "Биволаре", "Долна Митрополия" и "Крушовица". Перспективата обаче е тревожна предвид прогнозите за продължаващите високи температури и липса на валежи.

От ВиК-Плевен ще поискат промяна в графика от МОСВ за месец август и увеличение на ползваното количество от водоснабдителна група "Крушовица" - съответно от 98 литра в секунда на 150 литра в секунда. Ще започне проучване и на възможно нови водоизточници за региона.

Въвеждат режим на водата в осем населени места в Плевенско

Въвеждат режим на водата в осем населени места в Плевенско

Водата ще бъде спирана от 23:00 часа до 05:00 часа

Във връзка с подаването на питейна водоснабдяването на общината от водоснабдителната група "Черни Осъм", ще се съблюдава за равнопоставено ползване на наличните водни количества съвместно с община Ловеч.

В Ловеч също минават на воден режим, като вода ще има само през деня от 6 до 22 часа. Това няма да важи за кварталите "Гозница" и "Продимчец", пише на сайта на общината. Отделно на такъв воден режим минават и в Брестово, а в село Радювене ще има вода през ден. От ВиК Ловеч също са постъпили уведомителни писма за намалелите драстично водни количества.

Навсякъде на територията на община Ловеч се забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи и градини, пълнене на басейни, миене на улици, тротоари, дворове, моторни превозни средства, балкони. За различни от питейно-битови цели се нарежда да се използват собствени водоизточници, регистрирани по законния ред. На нарушителите ще бъдат налагани глоби.