Близо 200 души се подписаха за няколко часа днес в Плевен под петиция за по-тежки наказания при проявена жестокост към животни и организирането на боеве с тях.

Младите хора от гражданска група "Град за отговорни хора" ще останат на площад "Стефан Стамболов" пред театъра до 20.00 ч за да събират подписи от минувачите, съобщава БиТиВи.

Петицията ще бъде изпратена до председателя на парламента Цецка Цачева в подкрепа на искането за инкриминация на проявите на особена жестокост към животни, уточниха организаторите.

Според действащото законодателство в момента тези деяния се считат за административни нарушения с предвидени глоби на извършителите до 1000 лв.

В петицията се настоява "по примера на държави-членки на ЕС престъплението да бъде наказвано с пробация (полагане на обществено полезен труд) или затвор до 1 година", са категорични организаторите на подписката.

Тези искания са провокирани от зачестилите прояви на жестокост върху животни. Последният такъв случай беше свързан със садист от Дряново, който отряза четирите крака на куче.

Миналата седмица министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви, че ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на проявите на жестокост към животните.