Премиерът Бойко Борисов направи първа копка, с което даде старт на строителството на магазин IKEA. Магазинът ще се намира на Околовръстен път, преди разклона за Бистрица.

Василис Фурлис, член на УС на „Фурлис груп", които строят магазин IKEA, посочи че освен хипермаркет със стоки за дома, инвеститорите планират да бъде изграден и паркинг за пазаруващите. Ще има и ресторант с над 1000 места.

Над 7000 продукта ще се предлагат в магазин IKEA, голяма част от тях ще са произведени в България, посочи Василис Фурлис. Той допълни, че амбицията е да се предлага качество на достъпни цени.

30 милиона евро е инвестицията. Това е сериозна инвестиция особено в условия на финансова криза, подчерта Фурлис. По думите му „Фурлис груп" са решили да инвестират в нашата страна заради ниските данъци и евтината и висококвалифицирана работна ръка.

Василис Фурлис изрази надеждата, че първият магазин на IKEA в България ще отвори врати в средата на 2011 година.

Строителният министър Росен Плевнелиев от своя страна посочи, че IKEA дава положителна енергия. Ikea променя градове, променя начина, по който хората пазаруват, каза още Плевнелиев и допълни, че освен това IKEA променя и индустрията.

Плевнелиев е убеден, че с откриването на магазина ще има задръствания по околовръстното, защото не само столичани ще идват да пазаруват, но и хора от близките ни държави.

Затова министърът обеща и този участък от Околовръстен път да бъде разширен.

„Гърция вижда България като една платформа за развитие на своята инвестиционна стратегия", посочи още Росен Плевнелиев.

За града ни това е важен проект, коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че много хора ще започнат работа в магазин IKEA. Инвестиционният климат в София продължава да е добър въпреки кризата, похвали се тя.

Ако не бяхме положили усилия, цялото Околовръстно шосе щеше да е като тази последна отсечка, коментира премиерът Бойко Борисов.

Магазинът се намира в отсечката на Околовръстното Симеоново - Бистрица, която за момента не е разширена.

Когато IKEA дойде, всички знаят, че това означава добър климат, допълни той и обясни че „Фурлес груп" дълго са обмисляли дали да инвестират в нашата страна.

Премиерът е доволен, че в магазин IKEA ще се продава българска продукция, както и че родната дървесина няма да бъде изнасяна за чужди пазари.