Пловдив и Стара Загора се възстановяват от обилния дъжд и градушка, които наводниха за кратко двата града и околни села в петък следобед. За кратко възлови улици в двата града се превърнаха в реки. В Пловдив бяха наводнени приземните етажи на две болници, сред които и онкологията.

Над 100 сигнала са подадени на пожарната на Пловдив за последното денонощие. В петък две болници се наводниха, много магазини също бяха наводнени.

Силен порой наводни Пловдив за минути

Силен порой наводни Пловдив за минути

Част от града е останала без ток

Десетки автомобили бяха блокирани по улиците на културната столица. Най-засегнат е бул. "Освобождение", където част от настилката беше отнесена.

Районният кмет Костадин Димитров обясни, че след обилния валеж вчера е имало изпускане на колектор. "Имайте предвид, че под самата улица има 3-метров колектор, който върви под целия път. Поради създалото се налягане имаме нарушение на пътната настилка. Успяхме да контролираме движението", каза той.

Няколко закъсали автомобила вече са освободени от водната прегръдка и улицата е измита. Очаква се днес да пристигнат служители на ВиК и да продължат работа.

Щети за над 2 млн. лева нанесоха пороите в Търновско
Обновена

Щети за над 2 млн. лева нанесоха пороите в Търновско

Най-сериозно пострадали са общините Свищов, Павликени и Велико Търново

Към 23 часа в петък вечерта са възстановени всички наводнени сгради в Стара Загора. Това заяви Гергана Микова, областен управител на Стара Загора пред Нова телевизия.

"Две от училищата бяха наводнени. Изпомпана е водата и са отводнени. Бедствена ситуация няма никъде. Екипите продължават да работят", каза Микова.

"Ситуацията вече е нормализирана, до толкова, до колкото нямаме затворени пътни артерии. Вятърът беше сериозен и това причини най-големите щети, които все още могат да се видят", каза областният управител.

Към момента нещата вече са нормализирани. Служителите от чистотата са работили цяла нощ и продължават на сутринта.

"Засега данните сочат, че най-сериозно е положението в селата Змейово и Хрищени. Там количеството паднала градушка е най-сериозно. Все още не е приключил огледа на месата там. Контактна мрежа на влаковете към настоящия момент е възстановена", коментира Микова.