Пловдив с ултиматум към три общини да изплатят 4 млн. лв. за ползването на сметището край село Цалапица, съобщи БНТ.

Депото обслужва всички населени места от регионалното сдружение за управление на отпадъците, но забавените с години такси непрекъснато водят до санкции за общината, която стопанисва съоръжението. Затова кметът на Пловдив Здравко Димитров даде двумесечен срок за погасяването на всички дългове.

Управлението и стопанисването на сметището е поверено на Пловдив, въпреки че се намира на територията на друга община - Родопи. Депото с 12 котлована изисква специално внимание, защото се намира само на метри от р. Марица и в близост до няколко населени места - селата Кадиево, Оризари и Цалапица.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров беше избран за председател на регионалното Сдружение за управление на отпадъците и заяви, че ще предприеме твърди мерки, за да събере просрочените с години задължения за екология.

Най-голям е дългът на Стамболийски - 2 млн. лв. Петте населени места от общината изхвърлят всяка година на депото близо 6000 тона отпадъци. Сега кметът търси заем, с който да изчисти целия дълг наведнъж.

Когато изплатим тази сума от два милиона лева, община Стамболийски ще има възможността да си върне милион и петстотин хиляди лева, които са отчисленията по Наредба номер 7. С тези милион и половина идеята на община Стамболийски е да се започне изграждането на собствено сметище, обясни Георги Мараджиев, кмет на Стамболийски.

В регионалното сдружение за управление на отпадъците са включени 9 общини. Но санкциите на екоинспекцията за забавените такси заплашват Пловдив като оператор на сметището.

Жителите на две села в непосредствена близост до сметището от години се оплакват от експлоатацията му.

Около три милиона тона битови отпадъци са складирани на сметището край Цалапица. През тази година се очаква в него бъдат депонирани още 37 000 тона. По-голямата част от боклука на Пловдив ще продължи да пътува към екозавода в Шишманци.

Ако сметището при Цалапица бъде затворено и подготвено за рекултивиране, целият битов отпадък на Пловдив ще трябва да се извозва в екозавода в Шишманци. Такова решение все още не може да бъде приложено, защото съоръжението няма такъв капацитет.