Кметът на Пловдив Славчо Атанасов изпрати писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с Панагюрското съкровище. В него той посочва, че Пловдив и пловдивчани очакват с огромна надежда да бъде поправена една десетилетна несправедливост и най-после Панагюрското съкровище да бъде върнато в своя постоянен дом.

Общината положи сериозни усилия за ремонта на Регионалния археологически музей, в който са вложени над 2 милиона лева и който го превърна в най-модерния археологически музей в страната с най-добрата охранителна техника, се казва още в писмото.

Атанасов допълва, че само панагюрци могат да имат основателни претенции да притежават съкровището, но засега нямат музей, отговарящ на изискванията, за да го съхраняват.

В писмото градоначалникът отрича категорично обвинението, че чрез съкровището прави политическа акция.

Атанасов припомня и че за връщането му са се борили мнозина кметове на града, но едва сега Пловдив притежава такъв модерен археологически музей, който би могъл да „приеме" ценната находка.

Кметът уточнява, че експонатите му са записани само в регистрите на пловдивския музей и само със заповед на министъра на културата е възможно отписването им, което ще бъде грабеж.

Заместник-министър Тодор Чобанов коментира от своя страна, че Панагюрското съкровище е национално богатство. То е на цялото общество и затова е в Национален музей, а пловдивският кмет не е компетентен по въпроса къде ще се съхранява едно съкровище, изтъкна Чобанов, цитиран от радио Пловдив.

Според него искането на Славчо Атанасов завинаги Панагюрското златно съкровище да се върне в Пловдив създава само излишно напрежение сред пловдивчани.

Министър Божидар Димитров, бившият директор на Националния исторически музей, припомни, че по закон археологическите ценности са държавна собственост. Музеите сами уреждат отношенията помежду си, без намесата на общините, посочи той.

Божидар Димитров е на мнение, че скандалът заради Панагюрското златно съкровище е излишен и ще бъде истински грабеж, ако кметът на Пловдив Славчо Атанасов не промени мнението си и не върне експонатите.