На територията на Област Пловдив са регистрирани най-много тежки транспортни произшествия. Средно една на всеки 8 катастрофи у нас е именно в Пловдивско. Това стана ясно на извънредното заседание на Областната комисия по пътна безопасност.

Нивото на пътния травматизъм в областта е неприемливо високо, заяви председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова. Тя посочи, че до момента в Пловдивска област са станали общо 444 тежки катастрофи, при които са загинали 34 души, а 556 са били ранени.

По думи на Крумова броят на катастрофите се е понижил след пускането в експлоатация на новия път между Пловдив и Асеновград, но големият брой пътни инциденти в градски условия остава.

България на второ място в ЕС по загинали в катастрофа

България на второ място в ЕС по загинали в катастрофа

За 2018 г. у нас са настъпили 6684 тежки ПТП-та

Според статистиката на МВР катастрофите са съсредоточени в активната част от денонощието, като най-много инциденти с пострадали лица възникват между 18 и 19 часа.

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров съобщи, че се търси възможност за изграждане на полигон и автомобилна писта. Той призова общините в региона да набележат подходящи терени.

Едно подобно съоръжение би подобрило както подготовката на младите водачи, така и ще бъде място за безопасно увеличаване на скоростта, вместо това да се случва по булевардите на града, посочи Димитров. Той се ангажира и областната комисия по безопасност на движението да заседава на всеки три месеца, а на всяка среща да се набелязват мерки с конкретни срокове, които ще бъдат обект на постоянен мониторинг.

След поредицата тежки катастрофи МВР засилва контрола

След поредицата тежки катастрофи МВР засилва контрола

Следят за неправоспособни водачи и детски столчета

Община Пловдив е инициирала поставяне на осветление на пешеходните пътеки и в зоните до училища и детски градини, които ще бъдат завършени до началото на есента.

Въпреки черната статистика най-голямо намаление на пътните инциденти през първата половина на 2019 г. се отчита именно на територията на ОДМВР-Пловдив. През първото полугодие служителите на реда в града са констатирали над 66 000 нарушения. В сравнение със същия период на 2018 г. броят на установените нарушения е с близо 15 000 повече, а основна част от тях са за движение с превишена скорост.