По света на всеки 22 секунди в катастрофа умира човек, показват данни на Световната здравна организация, представени на пресконференция в БТА по повод Световната седмица за безопасност по пътищата, която ще протече между 6 и 12 май под мотото: "Лидерство за безопасност на пътя", Спаси живот#Говори.

Представителят на СЗО в България Скендер Сила посочи, че катастрофите не са нещастен случай и могат да бъдат предотвратени. Сред основните причини, които той изтъкна за тревожната тенденция жертвите по пътищата да се увеличават, са ускорената урбанизация, ниските стандарти за безопасност, употребата на наркотици и алкохол, неизползването на предпазен колан и каска, както и превишената скорост. Като най-стряскащи данни от доклада на СЗО Сила подчерта, че именно нараняванията при ПТП-та са водещата причина за смърт при децата между 5 и 9 години.

Световните лидери поеха ангажимент броят на смъртните случаи да намалее наполовина до 2020 г., настоящият доклад обаче показва, че е постигнато твърде малко, категоричен бе той.

1,25 милиона души загиват годишно при катастрофи по света

1,25 милиона души загиват годишно при катастрофи по света

Ежедневно загиват 3 500 души

За 2018 г. България е на второ място в Европа по загинали в катастрофи, а на територията на ЕС всяка година загиват близо 25 000 души. Председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова изтъкна, че ежедневно стават средно по 18 ПТП-та. Сред основните причини за черната статистика тя посочи липсата на взаимодействие между отговорните институции, тенденцията за прехвърляне на отговорности, липсата на регулация и най-вече - на системен анализ на базата на обективни данни. Крумова подчерта, че именно тези пропуски са довели до създаването на новата агенция.

Ние не искаме да сме просто още една административна структура, категорична бе тя. Крумова заяви, че в момента Агенцията изготвя цялостен системен анализ на пътната безопасност, след който ще бъдат предложени комплексни мерки. Според нея не е важен размерът на санкциите, а ефективността на контрола.

Важно е не да се констатира наличието на концентрация на ПТП-та, а да се направи оценка на риска и да се вземат превантивни мерки, каза още тя и допълни, че основната задача, която си поставя агенцията е подобряването на координацията между ангажираните институции.

България с най-много жертви на пътя в ЕС за 2016 г.

България с най-много жертви на пътя в ЕС за 2016 г.

Областите Ловеч, Разград, Видин, Монтана и Силистра водят по смъртност на пътя

Началникът на отдел "Пътна полиция" Росен Рапчев изтъкна, че у нас има значително намаление на катастрофите през миналата година в сравнение с 2017 г. Според статистиката през 2018 г. са настъпили 6684 тежки ПТП-та, като при над 1200 от тях е имало тежко пострадали. Това е с 204 по-малко от 2017 г., подчерта той. Загиналите по пътищата през миналата година са 611, а ранените - 8466.

Рапчев предостави информация и за първите четири месеца на 2019 г., подчертавайки, че там също се отчита намаление на трите показателя. До момента са настъпили 1838 катастрофи, което е със 178 по-малко в сравнение със същия период на 2018 г. Загиналите са 153 души, а ранените - 2338. Началникът на "Пътна полиция" посочи, че само през април са загинали 33 души, като смъртта на 10 от тях е била заради блъскане в крайпътно съоръжение. По тази причина той бе категоричен, че пътищата трябва да се обезопасят, въпреки че основната причина за ПТП-та остава несъобразената скорост.

КАТ следи за колани и детски столчета в автомобилите

КАТ следи за колани и детски столчета в автомобилите

Акцията ще продължи до 12 май

От своя страна председателят на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров съобщи, че 70% от загиналите деца през 2018 г. са били в колите на родителите си.

Той се съгласи, че броят на загиналите у нас се понижава. Като притеснителен факт обаче Тодоров изтъкна, че броят на загиналите деца остава константа - у нас средно по 30 деца годишно губят живота си по пътищата.

Те загиват основно като пътници в автомобилите на родителите си, посочи той и настоя Пътна полиция да осъществява методичен контрол пред училищата и детските градини, за да следи за начина, по който родителите превозват децата си.

Припомняме, вчера на територията на страната станаха две тежки катастрофи. При произшествие на бул. "Владимир Вазов"в София четири деца, намиращи се на тротоара, бяха пометени от лек автомобил. Две от тях пострадаха тежко и в момента се намират в "Пирогов". Задържан за инцидента няма. В Пловдив пък дете пострада сериозно при верижна катастрофа между две коли и камион.