Съюзът на българските автомобилисти и Международната автомобилна федерация (ФИА) стартират кампанията "3500 живота" за 2018 година със стотици призиви за внимателно шофиране и спазване на правилата в цялата страна.

3 500 души загиват всеки ден в пътни инциденти по света, което прави 1.25 милиона фатални инциденти на година, а 500 от тях са деца. България заема челната позиция в черната статистика с 96 загинали на всеки 1 милион души население.

Снимка 348124

Източник: СБА

В България само през 2017 г. са регистрирани 6888 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 682 и са ранени 8680. Трагичната статистика засяга всички участници в движението. От загиналите през 2017 г. близо 50% са шофьори, пътници са 27% и пешеходци са 23%.

Изключително тревожно е, че в 95% от тежките пътни инциденти основна причина е нарушение/я на шофьори. Най-често това са несъобразена скорост, навлизане в насрещно движение, внезапна промяна на посоката и отнемане на предимство.

Снимка 348125

Източник: СБА

Именно затова СБА ще продължи активно да подкрепя кампанията "3500 жиовта" в България и през 2018г. с нови лица и послания. Сред тях са певецът Фарел Уилямс с "Паркирай телефона, когато шофираш", пилотът от Формула 1 Фелипе Маса с "Погледнете преди да пресечете", лекоатлетът Йохан Блейк със "Спазвай ограничението на скоростта" и тенисистът Рафаел Надал с "Проверявай гумите си редовно".

"За нас в СБА битката срещу тази трагична статистика е важна цел. Но само заедно можем да направим пътната безопасност приоритет за всички. С кампанията "3500 ЖИВОТА", с "Най-добър млад шофьор на България", с "Акция Зима" и други инициативи, както и с нашите партньори заедно ще постигнем по-безопасни пътища", коментира инж. Емил Панчев, председател на СБА.

Снимка 348123

Източник: СБА

За втора поредна година Съюзът също ще проведе серия от събития "Дни на безплатни услуги" в основни градове, където всеки български шофьор ще може да провери безплатно техническото състояние на своя автомобил (светлини, гуми, спирачки, окачване и др.), а също да получи съвети за безопасно и икономично шофиране. Автомобилни вносители, партньори на СБА, пък ще правят тест-драйв, като ще популяризират системи за безопасно управление сред посетителите.

Снимка 348122

Източник: СБА