От днес до 12 май започва специализирана полицейска операция за използването на обезопасителни системи от шофьорите и техните спътници.

С особено внимание ще се следи за правилното превозване на деца.

Друг акцент в операцията ще бъде правилното поставяне на регистрационния номер от мотоциклетистите. Според изискванията регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но по такъв начин, че да има осигурена видимост, както и осветеност през нощта. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера.

Това е поредната подобна проверка, която полицията предприема, след като през март стана ясно, че непоставянето на колан е едно от най-честите нарушения. Санкциите са глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

Шофьорите най-често без колан, пътниците са по-изрядни

Шофьорите най-често без колан, пътниците са по-изрядни

50 лв. глоба и 6 контролни точки за неизползване на предпазен колан

Припомняме, подобни операции бяха проведени от 11 до 17 март и от 17 до 24 април. По време на първата бяха проверени 28 869 моторни превозни средства и констатирали общо 3402 нарушения. От тях 2591 бяха извършени от шофьори. В 444 от случаите бе установено непоставяне на предпазен колан от пътник на предната седалка, а в други 367 - на задната седалка. Констатирани бяха и 45 случая на неправилно превозване на деца. Проверените по време на операцията мотоциклетисти бяха 316, като в 81 случая водачите са били без задължителните каски.

В рамките на втората операция бяха проверени 49 363 моторни превозни средства. За неизползване на колани и детски столчета в автомобилите бяха констатирани 1766 нарушения. При мотоциклетистите бяха констатирани 122 нарушения, в 57 от случаите не са били използвани предпазни каски, в 6 - неправилно поставяне на регистрационни номера. 49 пък са били случаите, в които мотоциклетите не са имали регистрационни номера.

Катаджиите дебнат мотористите дали носят каски

Катаджиите дебнат мотористите дали носят каски

Мащабна спецакция на пътя - ще се гледат и водачите, и пешеходците