Пловдив няма да приеме бали с боклук от София. Това е окончателното решение на Комисията, избрана с решение на Общинския съвет да преговоря с МС за депонирането на 30 000 тона боклуци от столицата.

Председателят на общинския съвет Илко Илиев заяви, цитиран от радио Пловдив, че комисията отказва да води разговори за нови количества боклук.

Общинският съвет е изпратил писмо до Министъра на околната среда и водите Нона Караджова. В него се казва, че община Пловдив е била най-съпричастна към този проблем на София, като е приела 300 000 тона балирани отпадъци. Това прави близо 19% от капацитета на депото в Цалапица. Остават само 120 000 тона, които трябва да са гаранция за неприкосновен резерв на депото край Цалапица, продължава писмото.

Съветниците от Пловдив искат и специална среща с премиера Бойко Борисов, за да се дебатира въпросът за неполучените компенсации за последните депонирани 100 000 тона отпадъци.

Илиев обясни, че е изпратил 7 писма до премиера, като до този момент нямат заявен интерес за разговори. Паралелно комисията разучава въпроса с работата на Завода за твърди битови отпадъци в Шишманци. Според експертите там трябва да се построи втора линия за малко над 2 млн. лв., за да може да се преработва целият боклук на Пловдив и на 9- те съседни общини.

Пловдив е пред проблем, ако приеме още бали, категоричен бе общинският съветник от ДСБ Спас Гърневски. Той предложи пълно натоварване на мощностите на Завода в Шишманци, за да се види пълният капацитет на съоръжението, изградено за 42 млн. лева.

Тодор Христев, заместник -председател на Общинския съвет, от своя страна предупреди за екокатастрофа, ако дойдат още софийски бали. Дани Каназирева, независим общински съветник, настоя за сезиране на Конституционния съд по спора за компетентност между държавата и общинския съвет на Пловдив.