УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив извършва обстойна вътрешна проверка по случай с починала млада жена в болницата и твърдения на нейната майка пред медиите, че дъщеря й не е получила адекватна помощ, съобщи БНР.

Пациентката Елисавета Станева е дошла в Отделението по спешна медицина на 9 май сутринта с температура и болки и след извършени консултации и изследвания по обед е хоспитализирана в интензивния сектор на Клиниката по инфекциозни болести. Назначена й е терапия освен за симптомите, с които е пристигнала в лечебното заведение, както и за придружаващото ѝ заболяване "Тиреоидит на Хашимото", се казва в официално становище на УМБАЛ "Свети Георги", цитирано от националното радио.

Според болницата по време на консултация е установено, че стойностите на TSH (Тироид стимулиращ хормон - б.р.) на жената са завишени и че тя сама е спряла да взима на едно от лекарствата си, което е довело до влошаване на здравословното й състояние. В Клиниката по инфекциозни болести на болницата била извършена терапия, която дала резултат и пациентката се подобрила на следващия ден, но 14 май внезапно паднала със загуба на съзнание. Било регистрирано спиране на сърдечната и дихателната й дейност. Незабавно започнала кардиопулмоналната ресусцитация (КПР), съвместно с екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. По данни от становище на началника на Клиниката по инфекциозни болести доц. д-р Олиана Бойкинова, дежурната санитарка е била пряк свидетел на станалото.

Прокуратурата разследва немарливост като причина за смъртта на родилка в Русе
Обновена

Прокуратурата разследва немарливост като причина за смъртта на родилка в Русе

Медицинското заключение е белодробна емболия, в болницата тече вътрешна проверка

Очаква се началникът на Отделението по обща и клинична патология доц. д-р Мария Колева-Иванова и нейният екип да издадат протокол от извършената на 16 май аутопсия.

По предварителна информация е установено, че Елисавета Станева е починала от усложнения на основното си заболяване - кардиомиопатия. Проверката по случая продължава.