Областният управител на Пловдив да бъде освободен от длъжност заради превишаване на правомощия и намеса в работата на местната власт.

За това настоява областното ръководство на БСП в Пловдив и депутатите-социалисти от града и областта.

Като конкретен мотив за исканата оставка се посочва насрочването на дата за референдум за присъединяване на село Ягодово към община Пловдив със заповед на областния управител Иван Тотев.

"Арогантната намеса на държавната власт, чийто представител е той, в работата на органите на местното самоуправление е не само недопустимо, но и противоречи на конституционния принцип за разделение на властите", се казва в официалното становище на пловдивските социалисти.

Те настояват министър председателят Бойко Борисов да предприеме мерки и да освободи Иван Тотев от длъжността му.

От своя страна областния управител Тотев окачестви като смешно обвинението на пловдивските социалисти в превишаване с власт.

„Административният съд е органът, който ще каже дали заповедта ми за насрочване на референдум в Ягодово ще влезе в сила, или не" - каза Иван Тотев, цитиран от радио Пловдив.

Всяка атака от БСП ме кара за пореден път да мисля, че съм уцелил право в целта" -коментира още той и допълни, че вероятно Областният съвет на БСП не е запознат с юридическото тълкуване на казуса.

Той е категоричен, че е необходима намесата на Народното събрание, тъй като има сериозни пропуски в законодателството, третиращо участието на гражданите в изпълнителната власт и възможността на местните общности да бъдат чути.
Тотев подчерта, че в момента у нас няма реално действащо законодателство, което да наказва бездействие на кметове по места и общински съвети.