Акция за спасяване на чуждестранен турист се проведе в района на връх Вихрен при сурови метеорологични условия, съобщиха от ПСС - Банско.

Пострадалият е паднал от върха тази сутрин, като се е движел сам в планината. Това обаче впоследствие затруднява локализирането и бързото достигане до него.

Причините довели до инцидента са неподходяща екипировка и подценяване на условията в планината, категорични са спасителите. По думите им е цяло чудо, че мъжът е открит жив след такова падане.

Той е в тежко състояние и с множество фрактури. Силният вятър, студът, атмосферните условия и времето прекарано на открито са довели до изпадане в тежка хипотермия.

В акцията участват 17 спасители от отрядите на Банско и Разлог. По информация на БНТ акцията е успешна и е приключила около 22.30 ч.

Сигнал за възможен инцидент е подаден около 16.00 часа днес от съпругата на пострадалия мъж. Тази сутрин той е изкачил връх Вихрен, откъдето се е обадил на съпругата си, изпратил ѝ е снимка и е казал, че се прибира. Часове по-късно, след като не се завръща у дома, тя подава сигнал до планинските спасители.

ПСС-Банско спаси 17-годишна след инцидент край връх Вихрен

ПСС-Банско спаси 17-годишна след инцидент край връх Вихрен

Момичето е получило алергична реакция и потърсило помощ