До средата на декември Столичната община ще приема предложения от граждани и организации относно проектобюджета на София за 2016 г. Крайният срок беше на 27 ноември, но и след това никое предложение няма да бъде върнато, обяви Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси.

Днес се състоя общественото обсъждане на проектобюджета на Столичната община за 2016 г., в което участваха граждани, неправителствени организации и общински съветници.

Барбалов посочи, че бюджетът на Столичната община за 2016 г. е 1,18 млрд.лв. Капиталовата програма е 366 млн.лв. По европейски програми за догодина са предвидени 195 млн.лв.

В дискусията за бюджета на столицата се включиха представители на "Граждани за София", "За земята", фондация "Форум", София филм фест, граждани.

Присъстваха и участваха общински съветници от почти всички политически сили в СОС. Най-важните въпроси, които те поставиха, бяха разширението на метрото, бъдещото изграждане за инсталацията за производство на гориво от отпадъци, градския транспорт, бездомните кучета.

Зам.-кметът Барбалов декларира, че всички предложения ще бъдат обобщени и представени на Столичния общински съвет. "Дискусията е успешна, защото се видя, че много хора се интересуват от финансите на града, четат, анализират и поставят въпроси" ,коментира зам.-кметът, цитиран от БТА.

Сред най-съществените теми, обсъждани днес, той открои деинституционализацията, метрото, желанието на гражданите за по-активно участие на районните администрации в подготовката и изпълнението на европейските проекти.