С пътека от червени карамфили бургазлий покриха пешеходната пътека, на която на 5 януари тази година 18-годишната Антоанета Димитрова бе пометена от кола в бургаския квартал „Зорница". 5 дни по-късно момичето почина.

С инициативата „Червена пътека за Ани" 40 дни по-късно десетки близки и приятели почетоха паметтта на момичето. Символично инициативата съвпадна с Голяма Задушница.

„Искаме да покажем уважението към нашата дъщеря и към другите деца, които са пострадали на пътя. Призоваваме шофьорите да бъдат по-внимателни, за да не се случват трагедии", заяви през сълзи майката на убитото момиче Атанаска Димитрова, цитирана от burgasinfo.

Убиецът на 18-годишната Антоанета е шефът на фирма „Бургаинвест" - 60-годишният Атанас Щерев, който, по думите на сестрата на починалата, дори не е потърсил семейството, за да изкаже съболезнованията си.
„Той не се свърза с нас, а замина, за да си върши служебните задължения, понеже явно е голям общественик, но такива лица като него са обществено опасни. Ще поискам оставката му и след издаване на съдебното решение той ще бъде освободен от работа", категорична е Станимира Димитрова.

В момента по случая има образувано досъдебно производство, защото все още не е изготвена експертиза от вещи лица, спдоеля още тя.
В началото се смяташе, че когато е блъснал Антоанета, Щерев е шофирал с 40 км/ч, според Станимира обаче скоростта, с която е карал, е поне с 60 км/ч, съдейки по травмите, които е причинил на Ани.

„Шофьорът я е видял в последния момент и вместо да отбие настрани решава да премаже детето, за да защити себе си и колата. Сестра ми е изхвърчала на метри от пешеходната пътека. Искаме ефективна присъда. Не мога да кажа каква би била справедливата, защото никой не измерва кой човешки живот струва 20 години в затвора и кой 10 години. Надявам се съдът да бъде обективен", категорична е Станимира.

Почерненото семейство бе подкрепено от роднините на 12-годишната Валя, която също бе пометена на пешеходна пътека в приморския град. Именно смъртта на малкото момиче даде началото на инициативите „Червена пътека". За съжаление, това вече е четвъртата по ред.