Една от най-възрастните обитателки на Парка за танцуващи мечки в Белица е починала рано тази сутрин, съобщават от „Четири лапи".

Милена, която беше спасена в парка в началото на 2009 г. от Сърбия и чиято възраст се оценява на между 30 и 35 години, е починала в съня си.

Тази сутрин около 8 ч. при рутинна обиколка за хранене на мечките гледачите са открили трупа на Милена, който още е бил топъл, обяснява Димитър Иванов, управител на Парк за танцуващи мечки в Белица.

Животното беше много възрастно и през последните няколко дни не беше активно. За съжаление колкото и добре да се грижим за обитателите на нашия парк, годините на лишения и плен при предишните собственици си казват тежката дума. Въпреки това ние от „Четири лапи" сме щастливи, че успяхме да спасим Милена от мъчителния живот на верига и в залеза на дните си тя успя да вкуси свободата", допълва Иванов.

Милена ще бъде погребана на територията на Парка за танцуващи мечки според изискванията на нашето законодателство, като това се съгласува със сръбските власти, които са формалните собственици на животното.

Милена беше на възраст, която рядко може да бъде достигната в дивата природа, продължава Иванов.

„След като дойде при нас в парка, тя се адаптира изключително бързо към новата среда и дори изкара първия си зимен сън. Благодарение на добрите грижи, които полагахме ежедневно за нея, Милена успя да прекара последните година и три месеца от живота си в спокойствие и в среда, която е максимално близо до естествената."

Паркът за танцуващи мечки в Белица е отворен през 2000 г., а през 2005г. е открит официално в сегашния си вид с площ от 120 000 кв. м. Там живеят 24 бивши танцуващи мечки от България и 2 от съседна Република Сърбия.

Паркът съществува благодарение на съвместните усилия на „Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо.