Трима души, загубили се в планината, са спасени при съвместни действия на полицаи и горски служители, със съдействието на община Сърница, съобщиха от МВР. ​

Около 21.00 часа снощи в полицията постъпил тревожен сигнал от тримата - мъж и две жени от Плевен. По първоначална информация те пътували с лек автомобил от Велинград към Гоце Делчев, но се заблудили и тръгнали по пътя за Сърница, а от там навигацията ги отвела по най-прекия път до Гоце Делчев, който преминава през землището на село Побит камък. В зимни условия обаче в участъка се преминава трудно дори с високопроходими автомобили. Тримата стигнали до местността "Ранджа" и там закъсали. Докато правели опит да извадят автомобила от преспите, спукали гума.

Мобилните им телефони нямали обхват и тримата тръгнали пеша. Качили се на близкото било и успели да подадат сигнал за случващото се на телефона за спешни повиквания 112. Веднага бил сформиран екип от полицаи от Сърница и бил уведомен бил кметът на общината. Установена била връзка и с директора на Държавното горско стопанство "Селище". Бързо били събрани няколко екипа за издирване на загубилите се, в които се включили дългогодишни и опитни лесничеи и полицейски служители, които познават отлично района. Трябвало да се действа бързо, защото било тъмно и застудявало бързо, а един от издирваните имал сериозно заболяване. Освен това наскоро в района били забелязани мечки, вълци и чакали. Скоро тримата били и открити, като им било оказано и съдействие за настаняване в хотел за остатъка от нощта.

От полицията припомнят да не се предприемат рискови пътувания в непознати планински местности, особено през зимата, както и при тръгване на път автомобилите да са технически изправни и с достатъчно гориво, а мобилните телефони - заредени.

Спасиха 24 души, блокирани в хижа в Родопите

Спасиха 24 души, блокирани в хижа в Родопите

Сред тях са жена с изкълчен крак и мъж, пострадал при опит да разчисти падналите дървета